Probleme de agresivitate la adăpostul de câini; precizări de la conducerea Salubritas Probleme de agresivitate la adăpostul de câini; precizări de la conducerea Salubritas
Încăierarea de dintre câinii de la adăpostul de câini din Piatra Neamţ (soldată cu moartea unui câine), gestionat de SC SALUBRITAS SA  a adus,... Probleme de agresivitate la adăpostul de câini; precizări de la conducerea Salubritas

Încăierarea de dintre câinii de la adăpostul de câini din Piatra Neamţ (soldată cu moartea unui câine), gestionat de SC SALUBRITAS SA  a adus, astăzi, în faţa presei, conducerea societăţii – director Cristian Sauciuc – şi medicul adăpostului, dr. Andrei Tudor.

„S-au întâmplat nişte lucruri în adăpostul de câini de la Piatra Neamţ, de aceea am venit cu o situaţie a anului 2019: au fost capturaţi 447 de câini, 287 de adopţii, mortalităţi 100 şi 58 de eutanasieri. Am avut un control de la Direcţia Sanitar Veterinar în urma căruia a rezultat o amendă de 2000 de lei pentru cabinetul d-lui doctor pentru că în boxele pe care le avem nu sunt puşi câinii pe sexe separate. Alte măsuri impuse de DSV – să facem un regulament de ordine interioară, pt vizitatori şi voluntari o să avem ecusoane. Ultima problemă a fost în boxele asociaţiei, s-a dat mâncare de către voluntari la o boxă, ceilalţi s-au agitat şi cel mai slab a fost vicitimă”, a spus, în debutul conferinţei, directorul societăţii.

Există o hotărâre de Consiliu Local prin care Asociaţa „Prieten Credincios” deţine timp 5 ani de zile, începând in 2015, 30% din boxe;

„Asociaţia îşi face treaba. Sunt iubitor de animale, iubesc câinii, am câini dar, pur şi simplu, sunt lucruri care se întâmplă”, a precizat Sauciuc.

La ora actuală, la adăpostul de câini din Piatra Neamţ există 260 de câini.

Dr Andrei Tudor, Asociaţia Prieten Credincios, doctorul adăpostului de câini al Salubritas S.A a explicat incovenientele organizării pe sexe, aşa cum cere DSV:

Problemele adăpostului nu sunt că nu sunt aşezaţi în funcţie de sex. Câinii încearcă în padoc să impună o ierarhie, astfel că ei sunt puşi după agresivitate. Probabil că vor fi mut mai multe incidente dacă le punem pe sexe. În momentul incidentului, toţi câini erau sterilizaţi, cu excepţia unei femele. De aceea organizarea nu se face pe sexe, pentru că aceşi câîini stau în padoc 3 săptămâni, după care se obţine decizia de eutanasiere. Pentru a evita situaţiile de genul celei întâmplate, câinii să fie de aceeaşi talie şi din aceleaşi zone de capturare. Un astfel de incident se întâmplă foarte rar, dar se întâmplă- Nu este un hotel, este un adăpost”.

Problemele care s-au ivit şi mai pot apărea ţin şi de legislaţie. Medicul veterinar a precizat că organizarea sexe, aşa cum cere legea, poate genera, fenomene de agresivitate şi, implicit moartea câinilor, din cauza agresivităţii.

Salubritas Piatra Neamţ are contracte cu 10 primării din judeţ pentru adăpostirea câinilor fără stăpân.

 

Viaţa Nemţeană

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.