Primarul de Roman își toarnă cenușă în cap: ”Am fost tânăr, nu eram copt!”. Amintiri dintr-o campanie usturătoare. Primarul de Roman își toarnă cenușă în cap: ”Am fost tânăr, nu eram copt!”. Amintiri dintr-o campanie usturătoare.
Debutul politic al primarului de Roman, Laurențiu Leoreanu, pare să-l deranjeze acum, când sub sigla galben- albastră a PNL, trebuie să recunoască că a... Primarul de Roman își toarnă cenușă în cap: ”Am fost tânăr, nu eram copt!”. Amintiri dintr-o campanie usturătoare.

Debutul politic al primarului de Roman, Laurențiu Leoreanu, pare să-l deranjeze acum, când sub sigla galben- albastră a PNL, trebuie să recunoască că a început cu PSD, partid pe care e musai să-l dezavueze public.

Întrebat, azi, de acest debut, Leoreanu, hârșit în judecăți de valoare, obișnuit să emită pe bandă rulantă principii politice proprii, referiri la biblie și filozofi, și-a turnat o găleată de cenușă în cap. Pus să recunoască faptul că a intrat în politică în PSD, primarul de Roman a spus că era tânăr, necopt politic și că pe la jumătatea mandatului de consilier, a devenit independent. Primarul consideră că maturitatea politică începe de la 45 de ani, și că PSD nu reprezintă altceva decât scuza tinereții. Mai mult, în opinia primarului, un adevărat om politic se poate contura abia după 45 de ani. Că a fost director de liceu, că a fost cooptat, că așa a fost conjunctura…etc.

Dincolo de faptul că nu e Laurențiu Leoreanu primul om politic care a emigrat dintr-o parte în alta, o scurtă rememorare n-ar strica: domnul director de liceu Laurențiu Leoreanu a fost cooptat în politică de inspectorul școlar general adjunct Vasile Pruteanu, PSD. Pruteanu, în obsesiva sa activitate de organizare, a adus și pentru PSD dar și partidelor la care a fost ulterior, foarte mulți membri. După plecarea lui Pruteanu de la PSD, într-un context politic pe care îl știa, dar a cărui decizie i-a parvenit de la presă, Leoreanu, ca mulți alții, s-a trezit cu câteva necunoscute, în genul ”Eu cu ine votez?”. Tot Vasile Pruteanu l-a sunat, un Vasile Pruteanu plecat la PNL-ul lui Gheorghe Ștefan, și i-a spus să candideze la Primăria Roman, din partea PNL, împotriva pesedistului Dan Cărpușor.  Trecerea lui Leoreanu la independenți și apoi la PNL, s-a datorat lui Pruteanu. A candidat din partea PNL și a ajuns în turul 2 cu Dan Cărpușor.

Din culisele unei campanii: în turul 2, s-a vehiculat, Dan Cărpușor i-ar fi propus un post de viceprimar. La vremea aceea, primarul social-democrat al Romanului era foarte puternic și foarte greu de învins. Lui Leoreanu i-ar fi surâs această varinată într-o luptă care părea inegală. Atunci, Pinalty, șef peste PNL și-a mutat staff-ul la Roman, și toate armele de campanie s-au îndreptat asupra lui Cărpușor care a fost învins. Nu vom reproduce cuvintele cu care Gheorghe Ștefan a preluat frâiele campaniei de la Roman. A fost o luptă grea, în care Leoreanu a învins.

Doar o scurtă radiografie a maturității politice.

 

Viaţa Nemţeană