27 septembrie, Cinematograful Dacia, ora 19.00 Marcel Iureş, „Într-un film aparte în peisajul cinematografic românesc” „Octav”, lung-metrajul cu Marcel Iureș în rol principal, va...
  • 27 septembrie, Cinematograful Dacia, ora 19.00

Marcel Iureş, „Într-un film aparte în peisajul cinematografic românesc”

Octav”, lung-metrajul cu Marcel Iureș în rol principal, va avea premiera la Piatra Neamț, pe data de 27 septembrie 2017, la Cinema Dacia, la ora 19:00.

Evenimentul își propune să facă cunoscut publicului un film aparte în peisajul cinematografic românesc, prin îmbinarea dintre emoţie şi nostalgie. Filmul reprezintă o „declarație de celebrare a vieții”, ce transpune o serie de imagini calde și poetice despre România.

Spectatorii nemțeni vor avea, astfel, ocazia să vizioneze filmul în compania lui Marcel Iureș, actorul principal din „Octav”, și a regizorului Serge Ioan Celebidachi, care este și co-scenaristul acestui film.

Filmul spune povestea lui Octav (Marcel Iureș), un bărbat în vârstă, care se reîntoarce la conacul copilăriei sale aflat undeva în zona rurală a României, cu dorința de a-l vinde. Ajuns aici, după o absență de zeci de ani, o fetiță ce-i pare cunoscută îl poartă într-o călătorie minunată în timp, înapoi la anii copilăriei sale pentru a-l ajuta să-și redescopere bucuria de a trăi.

Pelicula a fost selecționată în cadrul prestigiosului Festival Internațional de Film de la Montreal, Canada, 2017, la secțiunea Focus on World Cinema, un festival de tradiție pentru cinematografia mondială, aflat la cea de-a 41 ediție.

Filmul „Octav”, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, are o distribuție de excepție: Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Ioan Andrei Ionescu, Maria Obretin, Ștefan Velniciuc, Mihai Dinvale, Roxana Guttman, Silviu Biriș, Dana Rogoz, Alexandru Mandu, Alex Bogdan, Eric Aradits, Alessia Tofan, etc..

Filmările au avut loc în perioada 21 martie – 30 aprilie 2016, la Câmpulung Muscel și la Studiourile Cinematografice București (Buftea).

Coproducție România — Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (producător Adela Vrînceanu-Celebidachi), filmul „Octav” este clasificat cu AG (Audiență Generală).

Eveniment organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Piatra Neamț. Sponsor: Eturia

Octav este filmul de lungmetraj care îi reuneşte pe cei ”doi monştri sacri” ai cinematografiei româneşti Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc, în aceeaşi peliculă cinematografică, scrie adevarul.ro.

Marcel Iureş şi Victor Rebenciuc au un trecut artistic comun, care se întinde din 1985 până în prezent. Destinele lor artistice s-au intersectat atât în producţii cinematografice, cât şi în teatru. Cei doi mari actori s-au întâlnit prima dată pe scenă, în 1985, la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, din Bucureşti, în ”Hamlet”, o producţie clasică impresionantă în regia lui Alexandru Tocilescu.

Potrivit distribuţiei, lui Marcel Iureş îi revenea rolul lui Horaţio, în timp ce Victor Rebengiuc avea rolul groparului. Cu timpul, personajul Hamlet ajunge să fie rolul lui Marcel Iureş, în anul 2000, când faimosul regizor Liviu Ciulei îşi va semna ultima creaţie, tot la Bulandra, avându-l în rolul lui Claudius pe Victor Rebengiuc. Ambele montări ale lui Hamlet au reprezentat un succes, din punct de vedere teatral, cu reverberaţii puternice din partea publicului şi un moment de creaţie unic în cariera celor doi actori. Între cele două reprezentaţii hamletiene, Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc au jucat împreună şi în anii ce au urmat, după primul Hamlet, în ”Dimineaţa pierdută” (1986), de Gabriela Adameşteanu sau în ”A treia ţeapă” (1988), de Marin Sorescu.

În filmul Octav (2017), rolul lui Marcel Iureş este unul complex, despre care actorul declară „că nu am mai întâlnit niciodată aşa ceva, în ultimii 25 de ani, în România. Este cel mai frumos rol pe care l-am primit până acum” şi care a reprezentat o adevărată provocare pentru actorul român.

Numeroasele nuanţe ale personajului său, care îl determină să îşi retrăiască momentele cheie din trecutul său (de la jocurile copilăriei sau prima dragoste, până la amintirile dureroase legate de familia sa), prin prisma conştiinţei unui om în vârstă de 80 de ani, reprezintă un nou început actoricesc pentru Marcel Iureş. „Acest rol e ca un fel de probă, un fel de examen, să vedem ce am putea găsi util, din toate personajele pe care le-am jucat până acum”, continuă protagonistul lui Octav. Iar rezultatul este unul magistral, Marcel Iureş construind cu măiestrie povestea unui om în care ne regăsim cu toţii.

Octav e o poveste cu oameni, cu un om în care se recunosc toţi oamenii de pe pământ. Este o poveste profund umană, acesta fiind şi motivul principal pentru care am fost atras să joc în acest film. Avem nevoie de astfel de poveşti”, explică Marcel Iureş.

Viaţa Nemţeană