Poetul Mihai Merticaru, în RONDELURI. Un nou volum de versuri Poetul Mihai Merticaru, în RONDELURI. Un nou volum de versuri
Diversificându-și continuu creația poetică, Mihai Merticaru se prezintă în fața cititorilor cu un volum de RONDELURI, Editura Ateneul Scriitorilor, Bacău, 2020, adăugându-se altor specii... Poetul Mihai Merticaru, în RONDELURI. Un nou volum de versuri

Diversificându-și continuu creația poetică, Mihai Merticaru se prezintă în fața cititorilor cu un volum de RONDELURI, Editura Ateneul Scriitorilor, Bacău, 2020, adăugându-se altor specii literare cu formă fixă: haikuuri, triolete și sonete.         Rondelul este o poezie scurtă cu formă fixă, compusă din trei catrene și un vers separat, bazat doar pe două rime, versurile 1și 2 sunt identice cu versurile 7și 8, iar primul vers se repetă în final.

Originile rondelului se regăsesc în cântec. La început, rondelul era legat de muzică și dans, astfel că, la sfârșitul secolului al XV-lea, era considerat o formă muzicală prin excelență. Prin urmare, de la originea sa, cel mai important a fost aspectul oral, și anume rimele și refrenul.În decursul secolelor, forma sa a evoluat. Prima formă clar definită a fost stabilită în Evul Mediu de Adam de la Halle și Guillaume de Machaut, respectiv rondelul simplu (din care în secolul al XVI-lea va deriva trioletul)

În Evul Mediu se scriau rondeluri în cadrul unor concursuri de poezie organizate de societățile literare puse sub ocrotirea Fecioarei Maria (în franceză puys), în care amatori și profesioniști rivalizau în ingeniozitate. De la începutul secolului al XVI-lea până la mijlocul celui de-al XVII-lea, poeții prețioși, respinși de grupul de poeți francezi din secolul al XVI-lea cunoscuți sub denumirea de Pleiadă (în franceză Pléiade), au resuscitat acest gen de poezie, făcând din el un gen monden și rafinat, care făcea parte din jocul dragostei, așa cum era el conceput de noblețea din epocă.

Primii poeți francezi care au compus rondeluri remarcabile au fost Guillaume de Machaut ( 1300 -1377).Eustache Deschamps ( 1346 –  1406), Poésies.Charles d’Orléans (1391 – 1465), Ballades et rondeaux.Clément Marot (1496 – 1544), l’Adolescence clémentine.Vincent Voiture (1597 – 1648), Poésies.Saint-Amant (către 1594 – 1661), Alfred de Musset și Théodore de Banville.

În literatura română, cel mai cunoscut autor de rondeluri este Alexandru Macedonski, autorul celebrelor cicluri, Rondelurile pribegeRondelurile celor patru vânturiRondelurile rozelorRondelurile Senei și Rondelurile de porțelan, republicate, în 1927, în volumul postum Poema rondelurilor. Rondeluri deosebit de frumoase a scris și Radu Gyr. Alt poet român, Leonid Dimov, a publicat în 1970 volumul  de rondeluri Semnele cerești.

⁉️

Viaţa Nemţeană