Podul de la Vaduri, mai avariat decât se credea iniţial: armătura de rezistenţă, distrusă 40 la sută Podul de la Vaduri, mai avariat decât se credea iniţial: armătura de rezistenţă, distrusă 40 la sută
Precizări de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi Podul de pe DN 15, km 302+570, peste pârâul Secu, în localitatea Vaduri (jud.... Podul de la Vaduri, mai avariat decât se credea iniţial: armătura de rezistenţă, distrusă 40 la sută

Precizări de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi

Podul de pe DN 15, km 302+570, peste pârâul Secu, în localitatea Vaduri (jud. Neamț), lucrările au început pe 11 iunie 2018, după ce, în prealabil, am mai derulat trei proceduri de achiziții, dar tot fără constructori înscriși. În urma constatării unor puternice degradări la talpa inferioară a grinzii principale din amonte. Expertiza tehnică a indicat, printre altele, o distrugere în proporție de 40% a armăturii de rezistență la grinda principală amonte, cauzată în principal de loviri repetate de către autocamioanele care circulă pe sub pod, pe un drum de serviciu aflat în administrarea autorităților locale.

După începerea lucrărilor, în urma înlăturării straturilor de mixturi asfaltice de pe calea podului, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a solicitat încercări și teste suplimentare ale materialelor. Ca urmare a verificărilor de laborator, s-a constatat că betonul din consola de trotuar, deși are rezistența corespunzătoare normelor în vigoare la data construcției podului, nu mai poate fi menținut în lucrare din cauza celorlalte caracteristici fizico-chimice (fisuri verticale și orizontale) și, în consecință, va fi demontată consola de trotuar pe toată lungimea podului.

Din această cauză, ISC a solicitat modificarea soluției inițiale ce a fost asumată de proiectant și expert. Acest lucru conduce la modificarea proiectului și la prelungirea duratei de execuție. Documentația tehnică a fost deja revizuită, constructorul fiind înștiințat că poate intra să continuie lucrările.

La acest moment, circulația la obiectivul menționat se desfășoară conform legislației și normativelor aferente efectuării lucrărilor de reparații, cu restricțiile și semnalizarea rutieră de rigoare. Vorbim despre o situație ce nu a putut fi prevăzută inițial, dată fiind profunzimea degradărilor. Din acest motiv, solicităm înțelegere din partea tuturor participanților la trafic, asigurându-i că în cel mai scurt timp podul de la Vaduri va fi redeschis circulației în condiții de siguranță.

Deși DRDP Iași nu face decât politica drumurilor, trebuie să mulțumim autorităților nemțene și în mod special dlui președinte al Consiliului Județean Neamț Ionel Arsene, pentru sprijinul și interesul deosebit arătate pe parcursul lucrărilor, sprijin pe care l-am considera necesar din partea tuturor politicienilor interesați de infrastructura rutieră a județului Neamț.(Comunicat de presă)

foto: ziarpiatraneamt.ro

 

 

Viaţa Nemţeană