Piatra Neamţ: Primarul Chitic anunţă risc major pe proiecte europene Piatra Neamţ: Primarul Chitic anunţă risc major pe proiecte europene
Proiecte importante de dezvoltare pregătite de autorităţile locale din întreaga ţară sunt în risc major de a nu mai putea fi finanţate acum din... Piatra Neamţ: Primarul Chitic anunţă risc major pe proiecte europene

Proiecte importante de dezvoltare pregătite de autorităţile locale din întreaga ţară sunt în risc major de a nu mai putea fi finanţate acum din fonduri europene.

Dragoş Chitic, declaraţie conferinţă de presă 25 iulie 2019:

„Timp de doi ani ni s-a transmis sa facem proiecte pentru că sunt bani si se vor încheia contracte de finantare până la 140 % din alocare. Am fost o primărie harnică şi responsabilă şi ne-am preocupat să scriem proiecte aşa cum ni s-a spus, iar acum  ni s-a comunicat ca o parte dintre ele, dacă mai vrem să le realizăm, să le suportam din bugetele locale.

Exemplul concret este chiar în şedinţa de astăzi când din cauza bulversării de către guvernanţi a programelor de finantare europene , pentru unele proiecte ar trebui sa majorăm semnificativ contributia proprie pentru a mai fi implementate. Mai exact  proiectul privitor la Realibilitarea, modernizarea si dotarea Colegiului Tehnic de Transporturi din Piatra Neamt în varianta initiala avea 98 % din finantare din partea Uniunii Europene si doar 2% era contributia municipalitatii pietrene dar dupa haosul creat de actualii guvernanti in gestionarea POR 2014-2020 ar trebui sa suportam din bugetul propriu 80.54 % din valoarea de 14 milioane de lei a proiectului , adică peste 11 milioane de lei si doar 19.46 % din valoare sa mai primim din bani europeni.

Ce proiect european mai pot fi  considerat acesta dacă se solicită a fi plătita cea mai mare parte din suma  din fondurile proprii ale comunităţilor?

Toate proiectele europene pe care Primăria Piatra Neamţ le-a depus în cadrul POR 2014-2020 au o cofinanţare de doar 2% iar 98 % sunt bani europeni. Am inteles ca este deja agitatie la nivel national pe acest subiect, foarte multi primari din tara sunt nemultumiti şi fac încă o dată apel către guvernanţi să corecteze această greşeală .

In conditiile în care bugetele locale au fost sărăcite de măsurile fiscale aberante ale actualilor guvernanti, fondurile europene reprezinta singura sansa pentru dezvoltarea comunităţilor locale”.

Viaţa Nemţeană