Parlamentarul USR Iulian Bulai a făcut publică harta cu salariile primarilor din județul Neamț Parlamentarul USR Iulian Bulai a făcut publică harta cu salariile primarilor din județul Neamț
  Deputatul USR Iulian Bulai a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținută la cabinetul parlamentar din Roman, publicarea hărții cu salariile... Parlamentarul USR Iulian Bulai a făcut publică harta cu salariile primarilor din județul Neamț

 

Deputatul USR Iulian Bulai a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținută la cabinetul parlamentar din Roman, publicarea hărții cu salariile plătite în primăriile din județul Neamț. Parlamentarul nemțean a început acest proiect la sfârșitul lunii ianuarie, când a trimis solicitări de a publica pe site-urile proprii lista cu salariile tuturor primăriilor care nu o aveau postată sau era greu vizibilă pe pagina de internet. De asemenea, primăriilor li s-a solicitat să trimită și documentul în baza legii privind informațiile de interes public.

Conform Legii 153/2017, instituțiile publice au obligația de a posta la sediu și pe site-ul propriu lista tuturor salariilor plătite din fonduri publice de două ori pe an, pe data de 31 martie și pe 30 septembrie, obligativitate apărută ca urmare a unui amendament USR.

La momentul trimiterii cererilor, doar 35 de primării aveau deja publicată pe site lista cu salariile aferente datei de 30 septembrie 2017. Unele liste erau ușor de accesat având link direct pe homepage, dar alte primării s-au limitat la a publica hotărârile de Consiliu Local prin care au fost aprobate salariile și trebuiau căutate manual.

Alte 36 de primării au publicat pe site lista abia după ce a fost transmisă cererea din partea biroului parlamentar, deci proiectul a dublat numărul primăriilor care au în prezent lista publicată.

În acest moment, doar locuitorii din 12 comune nemțene nu pot să găsească online informații despre salariile angajaților din primării: Bîrgăuani, Boghicea (era lista publicată luna trecută, dar ieri era site-ul suspendat), Botești, Ceahlău, Drăgănești (nu am găsit site), Făurei, Gâdinți, Hangu, Petricani, Răucești, Urecheni și Văleni.

 

 

 

Din 83 de primării, doar 12 nu au în prezent lista cu salariile pe site, una dintre ele neavând nici măcar site. Este un procent bun și sunt sigur că va fi îmbunătățit în perioada următoare când vom lua legătura cu primarii respectivi și, mai apoi, dacă va fi cazul, vom sesiza Inspecția Muncii cu privire la nerespectarea dispozițiilor legale. Pe parcursul proiectului am observat cum unii primari au fost receptivi, au recunoscut că nu respectă legea și s-au conformat, alții nu ne-au răspuns dar au publicat pe site lista, alții numai ne-au trimis nouă informațiile, dar nu au mai pus informațiile și pe site. În final, avem un singur scop: să fie respectată legea și locuitorii din fiecare comună să știe ce salarii se plătesc din taxele și impozitele lor. A fost și un exercițiu de responsabilizare a primarilor privind transparența veniturilor salariale. M-a bucurat, de exemplu, să aflu că toate orașele și municipiile aveau publicată lista”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai.

Tot ca urmare a analizării site-urilor primăriilor, s-au constatat și cinci cazuri aparte, în sensul în care s-a publicat lista, dar fără a fi menționat salariul primarului, respectiv la Borca, Crăcăoani, Gârcina (nici viceprimar, doar secretar), Rediu și Vânători (au publicat hotărârea pe anul 2018, dar „au uitat” să atașeze și anexa cu lista). Totodată, la Poiana Teiului există un litigiu privind salarizarea din fonduri publice, motiv pentru care pe lista publicată pe site figurează doar trei salarii (viceprimar, bibliotecar și asistent medical).

Harta cu salariile primarilor și viceprimarilor din județ poate fi consultată la linkul http://iulianbulai.ro/2018/04/13/harta-salariilor-din-primariile-din-judetul-neamt/. Pe măsură ce vor apărea informații noi, acestea vor fi adăugate pe hartă.

Conferința de presă de vineri a fost susținută alături de Radu Samson, președintele USR Roman și USR Neamț, care a discutat despre strângerea de semnături în cadrul campaniei „Fără penali în funcții publice” alte subiecte de interes local. De la lansarea campaniei, la Roman s-au strâns circa 450 de semnături.

 

 

Viaţa Nemţeană