Pacientul X în tratamentul pentru hepatita C. Merită sau nu să încercaţi? Pacientul X în tratamentul pentru hepatita C. Merită sau nu să încercaţi?
În luna octombrie a anului trecut am fost informaţi, într-o conferinţă de presă, despre faptul că hepatita C poate fi vindecată. Ni s-au spus... Pacientul X în tratamentul pentru hepatita C. Merită sau nu să încercaţi?

În luna octombrie a anului trecut am fost informaţi, într-o conferinţă de presă, despre faptul că hepatita C poate fi vindecată. Ni s-au spus paşii şi locurile unde trebuie să mergem. A fost mai mult decât o informare. A fost o reclamă la acest program, o invitaţie la sănătate.

Ulterior, nici Ministerul Sănătăţii, nici Asociația pentru Dezvoltare Sustenabilă în Sănătate – organizatori ai acestui eveniment, nu au mai oferit date despre evoluţia programului naţional.

Merită sau nu să încercaţi? Caz concret:

Pacientul X. Are 75 de ani. Ar fi avut de ales între Spitalul Bacău sau cel de la Iaşi (gastro-enterologie). A ales Bacăul. Se ştie cu hepatită C de peste 25 de ani, de la o lucrare dentară. A aflat de program şi a mers la medicul de familie. A luat de acolo o trimitere. Ideal ar fi fost să i se dea şi câteva documente cu anamneza bolii. Pacientul le avea acasă. Important a fost faptul că medicul de familie era informat şi i-a dat numărul de telefon de la Bacău şi numele medicului la care să meargă.

A făcut programare telefonică. În ziua respectivă a fost primit şi tratat aşa cum ar trebuie să fie orice pacient în oricare spital din România. Din documentele medicale avute la el, medicul şi-a dat seama că este candidat pentru acest program. I s-au dat vaucere pentru analize de sânge – fibroza şi viremia – la un laborator autorizat cu care s-a contractat, în proxima vecinătate a Spitalului. Au fost gata într-o săptămână. La aceeaşi dată când a ridicat aceste analize, ca să nu fie purtat pe drumuri, a făcut o internare de o zi, pentru un alt set de investigaţii. Excepţională abordare a doctoriţei R.B, de la secţia amintită, care a sincronizat aceste investigaţii din perspectiva pacientului.

Cu cele două seturi de analize, la care, ulterior s-a adăugat o endoscopie, cu istoricul medical de la medicul de familie, pacientul s-a calificat pentru acest program naţional de tratare a Hepatitei C.

Monitorizare fără precedent

Dosarul Pacientului X este complex şi minuţios. Se ia în calcul fiecare pastilă luată de pacient: cele care nu corespund cu tratamentul pentru Virusul C, sunt înlăturate. La pacienţii de această vârstă, tratamentele cardio sunt cel mai des ajustate. Cardiologul va căuta să se încadreze într-o gamă de tratament compatibilă cu pastilele pentru hepatita C. Medicul gastro-enterolog explică pas cu pas ce NU trebuie sub nici o formă să iei: nici o altă pastilă decât cele din dosar; nu pilule şi siropuri naturiste; nu citrice. Te doare capul tare? Medicul îţi stă la dispoziţie şi îţi spune cam cea ai putea să iei pentru asta. 

Colaborarea este foarte strânsă. Se dau şi se scriu toate indicaţiile. Se repetă. Eşti informat despre faptul că vei fi sunat şi întrebat despre felul cum te pliezi acestor reguli, despre cum decurge tratamentul. Tu, Pacientul X, semnezi o grămadă de foi. Ţi se spune că tratamentul este foarte scump dar dă randament sută la sută. Odată eliberată reţeta, bolnavul pleacă din spital cu temele făcute, către farmacia autorizată. La Bacău, RoPharma. Tot la doi paşi de spital. La farmacie, o nouă rundă de informare. Eşti rugat să întrebi orice nu înţelegi şi să păstrezi ambalajul medicamentului. Ţi se repetă cam aceleaşi indicaţii ca cele date de dr. în spital. 

A doua zi, eşti sunat şi intervievat de către o firmă. Dacă ai înţeles ce ţi s-a spus. Printre altele, la ce oră iei pastila. De atunci, în fiecare seară, Pacientul X primeşte mesaj pe telefonul său mobil, la ora respectivă: „Nu uitaţi să vă luaţi pastila!”.

Se va întoarce pentru cea de a doua reţetă pe 1 martie. Tratamentul durează 3 luni, şi la fiecare lună se recoltează analize. Medicii de la secţia Gastro-Enterologie de la Bacău sunt copleşiţi de dosare. Nu ştim dacă la salarizare se va vedea acest efort suplimentar. 

Pacientul X merge spre vindecare. La începutul lunii mai vă vom spune dacă tratamentul a dat roade, aşa cum se spune că ar fi dat în toată ţara. 

Am scris despre acest exemplu pentru că se întâmplă într-un spital din România. Pentru că ni s-a spus că vedem numai lucrurile rele. Iată, le vedem şi le scriem şi pe cele bune, cu urări de sănătate tuturor! Şi mulţumiri speciale d-nei doctor R.B de la secţia de gastro-enterologie SJU Bacău. 

Viaţa Nemţeană