OMS anunţă o pandemie inevitabilă de gripă. Neamţ: 170 cazuri  şi mii de infecţii respiratorii OMS anunţă o pandemie inevitabilă de gripă. Neamţ: 170 cazuri  şi mii de infecţii respiratorii
Lumea se va confrunta în mod inevitabil cu o altă pandemie de gripă, motiv pentru care trebuie să fie pregătită pentru potenţialele efecte devastatoare... OMS anunţă o pandemie inevitabilă de gripă. Neamţ: 170 cazuri  şi mii de infecţii respiratorii

Lumea se va confrunta în mod inevitabil cu o altă pandemie de gripă, motiv pentru care trebuie să fie pregătită pentru potenţialele efecte devastatoare pe care aceasta le-ar putea avea şi să nu subestimeze riscurile, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de Reuters.

Descriind un plan global de luptă contra bolii virale şi de anticipare a unei eventuale declanşări a unei pandemii de gripă, OMS a subliniat că ”problema e când, nu dacă”.

”Ameninţarea unei pandemii de gripă este omniprezentă’‘, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în cadrul unui comunicat.

‘Trebuie să fim vigilenţi şi pregătiţi – costul unui focar major de gripă îl va depăşi cu mult pe cel al prevenirii’, a adăugat oficialul.

Experţii mondiali în domeniul sănătăţii şi OMS avertizează că există riscul ca un virus gripal mai periculos să poată fi transmis la un moment dat de la animale la oameni, să sufere mutaţii şi să infecteze sute de mii de persoane.

În acest sezon de supraveghere epidemiologica a infectiilor respiratorii acute, pneumoniilor şi gripei s-au raportat pe teritoriul judeţului un număr de 170 cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă, cu forme uşoare şi medii de boală, informează DSP Neamţ. 

Ultimele date de raportare se referă la săptămâna 25.02-3.03.2019 de supraveghere epidemiologică-  numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 2019, cu un număr de 38 internări, marcând o uşoară tendinţă de scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (2076 cazuri cu 43 bolnavi internaţi). Numărul de pneumonii raportate, în uşoară scădere, a fost de 454 cu 111 internări (faţă de 551 cu 114 internări săptămâna precedentă). 

Din analiza pe grupe de vârsta se constată că ratele de incidenţă cele mai crescute pentru IACRS şi pneumonie se înregistrează la grupele de vârstă 0-1 ani, 2-4 ani și peste 65 ani.

Activitatea gripală a evoluat cu o intensitate medie, cu apariţia de cazuri sporadice de gripă pe teritoriul judetului Neamţ. S-au înregistrat 14 cazuri de gripa: 4 cazuri la grupa de vârstă 15-49 ani, 2 cazuri la grupa de vârsta 50-64 ani, 8 cazuri la grupa de vârsta de peste 65 ani. 

Un număr de 13 de cazuri de gripă s-au prezentat Sectia de Boli infecto-contagioase a Spitalului Judetean de Urgenta P. Neamt şi 1 caz la Sectia de Boli infecto-contagioase a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, cu forme uşoare şi medii de boala.

Nu s-au recoltat probe pentru cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripa. În sezonul gripal 2018-2019 s-au administrat 35800 doze de vaccin  antigripal, cu vaccin distribuit gratuit de catre Ministerul Sănătății. În cabinetele medicilor de familie si la nivelul DSP Neamt nu mai sunt in stoc doze de vaccin gripal.

 

Viaţa Nemţeană