Neamţ: Un document de peste jumătate de veac a fost donat de ministrul Energiei directorului Hidroelectrica Neamţ Neamţ: Un document de peste jumătate de veac a fost donat de ministrul Energiei directorului Hidroelectrica Neamţ
Ministrul Energiei a făcut astăzi o vizită în Neamţ, la Bicaz şi câteva comune mai sus, apoi la Centrala de la Stejaru. Acolo, în... Neamţ: Un document de peste jumătate de veac a fost donat de ministrul Energiei directorului Hidroelectrica Neamţ

Ministrul Energiei a făcut astăzi o vizită în Neamţ, la Bicaz şi câteva comune mai sus, apoi la Centrala de la Stejaru.

Acolo, în cadrul unei conferinţe de presă, a declarat: „Am şi o surpriză pentru domnul director al Hidroelectrica Neamţ, un studiu elaborat în anul 1961, întocmit la cererea Ministerului Minelor şi Energiei Electrice, referitor la Centrala Hidroelectrică „V.I. Lenin Bicaz” (astăzi CHE Dimitrie Leonida, nn).

Documentul a fost găsit de ministru în bibliotecă, recent, şi s-a gândit că ar fi bine să ajungă înapoi acasă, după 57 de ani de când a fost întocmit pe meleagurile Neamţului.

„M-am gândit că locul său e aici, nu la mine în  bibliotecă. Am făcut prima vizită la această Hidrocentrală la 12 ani, cu părinţii mei” îşi aminteşte ministrul acest eveniment petrecut în viaţa sa, cam la vremea când a fost întocmit documentul .

Studiul cuprinde date tehnice referitoare la Centrala de la Stejaru.

„Am făcut un tur din nou, în  Hidrocentrala şi mi-a făcut plăcere. Am venit aici pentru că retehnologizăm, pentru că Hidroelectrica face investiţii în retehnologizare. Centralele româneşti încet-încet îşi ating durata de viaţă. Turbinele de aici nu au fost potrivite de la bun început, acum se refac şi Hidrocentrala începe să trăiască o nouă viaţă, mult mai eficientă din punct de vedere al energiei. Prezenţa lebedelor este un argument că nu avem aici un mediu poluat. Schimbăm un pic mediul, dar nu fundamental”, a adăugat ministrul .

Viaţa Nemţeană