Neamţ: Procesiune la moaştele mai multor sfinţi la Mănăstirea Nechit Neamţ: Procesiune la moaştele mai multor sfinţi la Mănăstirea Nechit
La Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ a avut loc aseară o procesiune impresionantă cu raclele ce adăpostesc fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai... Neamţ: Procesiune la moaştele mai multor sfinţi la Mănăstirea Nechit

La Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ a avut loc aseară o procesiune impresionantă cu raclele ce adăpostesc fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe.

Pelerinajul a fost organizat cu prilejul serbării celui de-al doilea hram al bisericii aşezării monahale, închinat Sfinţilor Zenovie şi Zenovia, la finalul Privegherii. Pe un culoar luminat cu lumânări aprinse format în apropierea aşezământului monastic, soborul preoţilor, împreună cu mulţimea pelerinilor, au pornit în pelerinaj. Raclele cu moaştele sfinţilor au fost purtate pe postamente special confecţionate în dangătul clopotelor şi al cântărilor religioase. Pe tot parcursul procesiunii, s-au făcut opriri în cadrul cărora s-a citit din Acatistul Tuturor Sfinţilor. Oamenii s-au rugat la rândul lor cu multă evlavie, purtând în mâini lumânări aprinse, iar după ce au ajuns în faţa bisericii s-au închinat la sfintele moaşte.

Începuturile primului sfânt locaș al Mănăstirii Nechit, judeţul Neamţ, datează din secolul  al XIV-lea, când, în apropiere de Tazlău, Nichita Sihastrul înalță o biserică din lemn cu hramul Sfântul Nicolae, care va fi cunoscută drept „Sihastria lui Nichita”. Biserica mănăstirii are hramul Schimbarea la Față și paraclisul de la etaj, din același spațiu, este închinat Sfinţilor Zenovie și sora sa, Zenovia. Cele două altare au fost resfințite în anul 1987 de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. În 1990, se mărește edificiul inițial printr-o prelungire a pronausurilor, atât a bisericii cât și a paraclisului.

 

Viaţa Nemţeană