Neamţ: PNL desfiinţează bugetul PSD-ALDE. Senatorul Ţapu crede că e mâna Moscovei Neamţ: PNL desfiinţează bugetul PSD-ALDE. Senatorul Ţapu crede că e mâna Moscovei
Conferinţă de presă astăzi la PNL Neamţ, susţinută de senatorul Eugen Ţapu şi primarul Dragoş Chitic, pe tema bugetului respins de Cotroceni. Eugen Ţapu: ... Neamţ: PNL desfiinţează bugetul PSD-ALDE. Senatorul Ţapu crede că e mâna Moscovei

Conferinţă de presă astăzi la PNL Neamţ, susţinută de senatorul Eugen Ţapu şi primarul Dragoş Chitic, pe tema bugetului respins de Cotroceni.

Eugen Ţapu: 

În momentul de faţă, România este cel mai puternic aliat al SUA în zonă. Evident că acest lucru nemulţumeşte o altă ţară, Rusia. Sunt binecunoscute modalităţile Moscovei de a destabiliza o ţară. Pe de o parte distruge economia, pe de altă parte destabilizează instituţiile fundamentale ale ţării: preşedinţia, armată, instituţiile europene, justiţie. Credeţi în coinicidenţe, pentru că, eu unul nu cred în coincidenţe. Şi legea bugetului vine să confirme, pentru că acesta nu face decât să blocheze investiţiile locale şi pune în pericol economia naţională. PNL sprijinină……

Acest buget nu clădeşte nimic, nici un spital, nici o autostradă, nici măcar autorstrada unirii, nu respectă nici programul de guvernare prin care PSD şi ALDE au minţit cetăţenii. Companiile vor fi sugrumate de această legea combinate cu ordonanţa 114 care este un cataclism pentru economia naţională.

”Alianța PSD-ALDE a falsificat Bugetul de Stat,  iar din această cauză România riscă să intre în recesiune. Nu poți veni cu un buget pentru care nu garantezi realitatea cifrelor, asta înseamnă că nu-ți dorești altceva decât răul României. Președintele nu putea fi părtaș la falsificarea bugetului de stat, ar fi fost un act de iresponsabilitate echivalent cu al PSD-ALDE.  Bugetul de stat trebuie corectat rapid, este o speță simplă și clară, CCR o poate rezolva rapid și așteptăm asta din partea judecătorilor constituționali. După decizia CCR bugetul trebuie reîntors în Parlament și îndreptate erorile Guvernului și ale majorității PSD-ALDE, pentru că altfel rămâne construit pe bani falși. Singurii vinovați pentru situația gravă în care ne aflăm e PSD-ALDE care în ciuda solicitărilor repetate de a prezenta proiectul bugetului de stat, adică de a respecta legea, a amânat nepermis înaintarea acestuia în Parlament. Dragnea și Tăriceanu sunt cei care au blocat bugetul de stat, pentru că au preferat să stea în vacanțe exotice în loc să fie în țară și să dea „girul politic”, după cum a afirmat chiar Teodorovici cu gura lui”,

Dragoş Chitic:

”Anul trecut aşa-zisa,revoluţie fiscală “a lăsat bugetele comunităţilor locale fără sume de bani importante. Printr-o şmecherie guvernamentală marca PSD, o parte dintre banii care li se cuveneau primăriilor au fost duşi la bugetul de stat pentru a acoperi,  găurile rezultate dintr-o proastă guvernare sau pentru a fi împărţiţi pe criterii politice. Municipiul PiatraNeamţ a pierdut anul trecut în urma măsurilor fiscale aberante luate de actualii guvernanţi aproximativ 10.000.000 lei, aproape 10 % din buget, o sumă importantă ţinând cont şi de dificultăţi financiare generate de ratele la bănci cu care se confruntă municipalitatea pietreană.

M-aş fi aşteptat atât eu cât şi colegii primari din întreaga ţară ca măcar anul acesta să fie corectată greşeala şi să fie alocaţi mai mulţi bani din Impozitul pe venit, bani care de fapt se produc în comunităţile locale. Nu numai că nu s-a întâmplat aşa dar s-a venit cu o nouă măsura nedreaptă în urma căreia estimez că vor fi luaţi şi mai mulţi bani de la Piatra-Neamţ şi mutaţi la nivel guvernamental. Este jenant să vezi cum actualii guvernanti mint cu neruşinare, spunând că vor aloca sume mai mari în acest an către autorităţile locale.

Indiferent cum ai face calculele, matematic rezultă că nu vor fi alocați mai mulţi bani decât anul trecut primăriilor, dimpotrivă, cel mai probabil banii vor fi mai puţini. Este adevărat că s-a majorat la 60 % procentul de IVG repartizat administraţiilor locale dar ni s-au transferat şi cheltuieli suplimentare din zona socială care vor fi mai mari decât ceea ce s-a acordat în plus ca procent. Este vorba despre obligarea primăriilor să achite începând cu acest an indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora care anul trecut au însemnat la Piatra-Neamţ 14,6 milioane de lei existând o tendinţă de creştere anuală a acestor costuri. Concret anul trecut Primăria Piatra Neamţ a încasat din cota repartizată din impozitul pe venit 47 milioane lei. Anul acesta conform bugetului aprobat de PSD se preconizează a valoare de 58 milioane lei pentru procentul de IVG aferent municipiului PiatraNeamţ. Adică vom primi în plus 11 milioane de lei dar la pachet cu,  ”un cadou” o cheltuială suplimentară de aproape 15 milioane de lei pentru zona socială.  Altfel spus ni se dă cu o mâna dar ni se ia cu două! Asta este politica actualilor guvernanţi: minciună, neseriozitate, bătaie de joc faţă de administraţiile locale şi de fapt faţă de cetăţeni pentru ei sunt cei afectaţi direct de această politică dezastroasă.

În concluzie sunt nemulțumit și foarte îngrijorat totodată în privința bugetului Primăriei Piatra-Neamț pentru acest an, din cauza amatorismului și a lipsei de interes față de administrațiile locale, manifestate de actualul guvern. Chiar și în aceste condiții, datoria mea ca primar este să găsesc soluții să ne descurcăm fără a crește taxele și impozitele locale, astfel încât pietrenii să nu sufere. Chiar dacă ar fi la același nivel cu anul anterior, bugetul din acest an nu va mai putea acoperi același volum de servicii și investiții, din cauza creșterii prețurilor utilităților, materiilor prime și materialelor, precum și a bunurilor și serviciilor. A fost greu şi anul trecut, a trebuit să amânăm unele proiecte benefice orașului, dar am reușit să ne descurcăm. Nu voi sta nici în acest an nepăsător, voi face tot ce depinde de mine ca orașul să nu sufere și să se dezvolte”.

 

Viaţa Nemţeană