Neamţ: disconfortul termic a atins 80 de unităţi. Organismul uman nu este pregătit genetic pentru acest indice Neamţ: disconfortul termic a atins 80 de unităţi. Organismul uman nu este pregătit genetic pentru acest indice
Potrivit Adiminstraţiei Naţionale de Meterorologie, în Neamţ, Indicele de Temperatură – Umezeală (ITU) atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.... Neamţ: disconfortul termic a atins 80 de unităţi. Organismul uman nu este pregătit genetic pentru acest indice

Potrivit Adiminstraţiei Naţionale de Meterorologie, în Neamţ, Indicele de Temperatură – Umezeală (ITU) atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Aceeaşi stiuaţie se regăseşte în jud. Iași, Vrancea, Bacău, Vaslui, Galați, Botoșani și Neamț.

Disconfortul termic în sezonul cald apare atunci când valoarea temperaturii aerului depăşeşte pragul de 37 grade Celsius sau atunci când indicele temperatura-umezeala (ITU) atinge său depăşeşte pragul valoric de 80 unităţi.
Organismul uman nu este pregătit genetic pentru aceste situaţii, resimțindu-le ca pe o stare de stess agresiv, cu efecte extrem de negative, uneori letale, spune un expert în Meteorologie şi Climatologie Forestieră pentru glsa.ro.

Meteorologii explică faptul că acest indice de temperatură-umezeală este legat de disconfortul termic şi că este de fapt un raport între valoarea temperaturii aerului respirat şi umiditatea din acesta. Atunci când cele două valori sunt foarte ridicate, corpul uman resimte un disconfort.

Temperatura care se înregistrează la staţia meteo este luată în condiţii speciale – la umbră şi la 2 metri înălţime. Aceasta este temperatura pe care o prognozăm noi ca fiind temperatura maximă. Dacă aceasta depăşeşte valoarea de 35 de grade Celsius, o numim deja caniculă. Fără să pun la socoteală umezeala din aer, corpul resimte o temperatură mai ridicată. Dacă e peste 80 de unităţi, e disconfort termic.

Acum, pe lângă temperatură mai apare şi umezeala din aer. Dacă umezeala este destul de ridicată, la o temperatură care nu ajunge până la 35 de grade temperatura maximă, corpul resimte această temperatură cu câteva grade în plus. Acest raport între temperatură şi umezeală este calculat după o formulă ai căror termeni sunt exact temperatura şi umezeala. Dacă rezultatul ajunge la peste 80 de unităţi, atunci vorbim de disconfort termic.

Viaţa Nemţeană