Mitropolitul Moldovei, la expoziţia de icoane din Piatra Neamţ Mitropolitul Moldovei, la expoziţia de icoane din Piatra Neamţ
Astăzi, de la ora 17.00, la Muzeul de Arta din Piatra – Neamt, are loc  vernisajul expozitiei ”Leta Mironescu – Icoane ale sufletului”, unde vor... Mitropolitul Moldovei, la expoziţia de icoane din Piatra Neamţ

Astăzi, de la ora 17.00, la Muzeul de Arta din Piatra – Neamt, are loc  vernisajul expozitiei ”Leta Mironescu – Icoane ale sufletului”, unde vor participa, printre altii, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, preot Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra – Neamt, preot Ovidiu Dan Cojan si dr. Ciprian – Dorin Nicola, director – manager al Complexului Muzeal Judetean Neamt, alaturi de oficialitati, preoti si credinciosi din Protopopiatul Piatra – Neamt. 

Născută la 21 noiembrie 1896 în Satu-Mare lângă Rădăuţi, Leta Mironescu a copilărit şi a urmat cursurile gimnaziale, liceale şi Academia de Pictură la Cernăuţi, unde tatăl său, Vasile Gheorghiu era preot, profesor universitar la Facultatea de Teologie.
Leta Mironescu a fost apreciată în perioada interbelică drept unul dintre artiştii moderni de seamă din ţara noastră, pentru concepţia originală şi virtuozitatea mânuirii penelului.
S-a căsătorit la 8 iunie 1919 cu ofiţerul Ionel Mironescu, nemţean de origine, care studiase teologia la Seminarul din Roman, apoi la Facultatea din Cernăuţi. În 1939 artista se refugiază împreună cu familia în satul Cut, comuna Dumbrava Roşie, în casa socrilor săi. După întemniţarea, din motive politice şi moartea soţului său,

Leta Mironescu a murit la 13 mai 1981 şi este înmormântată în cavoul familiei, lângă biserica ctitorită de socrul său, preotul Mironescu, în satul Cut.
Expoziția va fi putea fi vizitată la Muzeul de Artă din Piatra Neamț în perioada 23 – 30 iunie 2019, de ”Zilele Orașului Piatra – Neamț”.

Muzeograf Violeta Dinu – Complexul Muzeal Județean Neamț

Viaţa Nemţeană