Mii de carduri europene de sănătate solicitate de nemţeni Mii de carduri europene de sănătate solicitate de nemţeni
Numărul persoanelor care solicită cardul european de sănătate este tot mai mare. Nemţenii care pleacă peste hotare vor să aibă acest document, pentru a... Mii de carduri europene de sănătate solicitate de nemţeni

Numărul persoanelor care solicită cardul european de sănătate este tot mai mare. Nemţenii care pleacă peste hotare vor să aibă acest document, pentru a putea beneficia, în caz de nevoie, de îngrijiri medicale. “De la începutul anului şi până în prezent, au fost emise  2.650 de carduri şi 1.250 de certificate provizorii. Cardurile europene sunt utile în ţările UE numai pentru urgenţe”, au precizat reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Neamţ.

Cardul european reprezintă asigurarea medicală a cetăţenilor români care pleacă în Uniunea Europeană, iar în sezonul estival documentul este solicitat de nemţenii care doresc să plece în străinătate în concediu sau pentru a-şi vizita rudele stabilite pe alte meleaguri.  Cardul oferă asiguraţilor dreptul de a beneficia de servicii medicale de necesitate pe perioada şederii temporare pe teritoriul unei ţări care este membră a Uniunii Europene. Pe baza acestui document nu se pot solicita tratamente pentru afecţiuni preexistente călătoriei în străinătate, ci numai pentru problemele de sănătate care apar în timpul sejurului.
Cardul european se eliberează gratuit,  în baza unei copii după cartea de identitate, a dovezii calităţii de asigurat şi a unei cereri depuse la Casa de Asigurări de Sănătate. Perioada de valabilitate a cardului european de asigurat este de şase luni, de la data emiterii. (I.C.)

Viaţa nemţeană