Mihai Archip: ce nu s-a spus despre Mugur Cozmanciuc. Despre mocănițe, despre implicarea Mitropoliei și altele… Mihai Archip: ce nu s-a spus despre Mugur Cozmanciuc. Despre mocănițe, despre implicarea Mitropoliei și altele…
Mihai Archip deschide lista PNL pentru Consiliul Judeţean Neamţ, la alegerile din 27 septembrie. Este un nume cunoscut în Neamţ, din poziţiile de prefect... Mihai Archip: ce nu s-a spus despre Mugur Cozmanciuc. Despre mocănițe, despre implicarea Mitropoliei și altele…

Mihai Archip deschide lista PNL pentru Consiliul Judeţean Neamţ, la alegerile din 27 septembrie. Este un nume cunoscut în Neamţ, din poziţiile de prefect şi director al  Gărzii Financiare Neamţ.

Acesta nu se vrea un articol de propagandă electorală. Vorbim în el despre un om de valoare incontestabilă, un om care, deşi a trecut prin diferite funcţii, nu a mai făcut politică, un profesionist a cărui viziune are piloni morali şi spirituali. Vă prezentăm gânduri, motivaţii, proiecte de dezvoltare din perspectiva unui om care crede că primul său pas în politică, alături de oameni oneşti, poate să schimbe în bine lucrurile în Neamţ.

Rep: Aşadar, domnule Mihai Archip, sunteţi dubla surpriza pe lista PNL. Prima – faptul că aţi intrat în politică, după ce aţi rezistat vreme îndelungată cererilor de la alte partide; cea de a doua, că sunteţi nr.1 pe lista Consiliului Judeţean. Nr.1, aş spune că este recunoaşterea pe care  organizaţia judeţeană v-a făcut-o, acceptând un proiect alături de PNL. De ce PNL?

M.Archip: Dacă mă întrebi de ce am intrat în acest demers politic, răspund scurt: Mugur Cozmanciuc! El este omul care m-a convins că iubeşte acest judeţ, iubeşte oamenii în general şi pe Dumnezeu, şi că se va devota trup şi suflet înfăpturirii perspectivei pe care o are asupra judeţului.

La el am remarcat – în paranteză fie spus, noi ne cunoaştem de vreo 5 ani de zile -, dorinţa de a face din judeţul Neamţ un brand, aşa cum putem vorbi şi despre alte judeţe. Şi aici vorbim chiar de cel învecinat cu noi, Suceava. Vedeţi, „Produs în Bucovina”, Ţinutul Bucovinei”… aşa am vrea şi în Neamţ. „Produs în Neamţ”, „Ţinutul Neamţului”. Chiar vorbeam cu el că noi suntem binecuvântaţi cu mult mai multe obiective, inclusiv spirituale, decât Suceava: salba de mănăstiri, Ceahlăul, Cheile Bicazului, Lacul Izvorului Muntelui, ş.a.

Rep: Nu spunem o noutate, sunt obiective frumoase, cunoscute, dar a căror potenţial trebuie valorificat…

M. Archip: În această viziune legată de judeţ, o mare pondere ar trebui s-o aibă, având în vedere cele spuse mai înainte, turismul. Şi în această idee, un lucru important pe care ni-l dorim, este o salbă de mocăniţe. Am gândit două trasee: Piatra Neamţ – Tarcău, Piatra Neamţ – Gârcina- Lacul Cuejdel; apoi, avem în vedere zonele Tazlău, Tarcău, Taşca. La Taşca, vorbeam cu d-na primar de proiectele mele cu Mugur Cozmanciuc, prin care să punctăm judeţul cu aceste mocăniţe. Sunt de mare impact turisitic, experienţa altor judeţe ne arată acest lucru.  Şi telegondola este de impact, în plus va fi o intreprindere profitabilă. De ce spun asta? Acesta este un gând al nostru, la care am şi făcut primii paşi. În 1990-1994, toate mocăniţele din ţară au fost cesionate unei firme din Austria şi au fost manageriate de un prieten de-al meu, inginer silvic din Piatra Neamţ. Este expertul nostru pe care l-am consultat pe acest domeniu şi are toate actele ca să începem implementarea unui asemenea proiect. Un element foarte important în ceea ce gândim noi cu Mugur Cozmanciuc şi expertul în acest proiect : prima opţiune pentru atragerea resurselor necesare înfăptuirii acestui proiect, este să atragem capitalul autohton. Firmele interesate din judeţ vor avea posibilitatea să conlucreze în finalizarea proiectului. Cred că acesta este un lucru foarte important, dăm de lucru celor din zonă şi închegăm un pic zona antreprenorială din judeţ şi din muncipiu.

Şi să revenim. De ce PNL? Aş evidenţia trei lucruri. Pe primele două ar putea să le invoce orice partid: avem proiecte, avem oameni şi, cel de al treilea, mai important decât toate, avem un lider!

Legat de proiecte – sunt câteva în care avem deja primii paşi. Spun asta pentru că nu vorbim decât de lucruri concrete. Unele proiecte sunt iniţiativa noastră, la altele, suntem co-iniţiatori, co-participanţi. Este vorba de sănătate şi de educaţie.

Vorbind de sănătate, unde sunt atâtea de făcut, vă aduc în atenţie un proiect care a început să se contureze:  Spital privat la Neamţ! Îl vom construi sub egida Mitropoliei, asemănător cu Spitalul „Providenţa” care s-a făcut la Iaşi. Ce s-a făcut acolo, vom avea la Piatra Neamţ, cum vă spunem, proiectul deja există. Va fi un spital de paleaţie, cu două secţii: îngrijiri paleative şi recuperare, iniţial cu 110 paturi şi 25 de specialităţi în ambulatoriu, cu medici gata pregătiţi să vină şi să-şi desfăşare activitatea şi la Neamţ. Eu şi cu Mugur Cozmanciuc am primit binecuvântare de la Mitropolitul Teofan să atragem resursele necesare. Ca urmare, ne-am deplasat cu ministrul Fodurilor Europene pe fostul stadion Relonul, unde am identificat terenul pe care va fi amplasat viitorul spital. Găsim resurse pentru acest foarte important spital privat, care, vă rog să precizaţi, va avea o componentă socială generoasă, chiar dacă este un spital privat. În momentul de faţă, se află la faza de studiu de fezabilitate. Resursele financiare sunt prin Compania Naţională de Investiţii, fonduri europene, nu vom refuza nici pe cei care vor să ni se alăture şi să doneze materiale! Deja sunt firme care s-au oferit să ne ajute şi să participe la construirea acestui spital,  de exemplu ADF, producătorul de ferestre.

Rep: Domnule Mihai Archip, dacă Mugur Cozmanciuc va câştiga preşedinţia Consiliului Judeţean, vom avea acest spital?

M. Archip: Îl vom avea! V-am spus, este un proiect al oamenilor oneşti. Vorbim doar atât de sănătate deşi am avea mai multe de spus. Vreau să vă spun  ceva despre educaţie, care se leagă, şi o să vedeţi cum. În materie de educaţie, este vorba de un proiect care a luat naştere la o discuţie avută în urmă cu câţiva ani, cu IPS al Moldovei şi în care l-am rugat, l-am întrebat dacă nu există o posibilitate de a construi şi la Neamţ, tot sub egida Mitropiliei, o grădiniţă, o şcoală, un liceu, o unitate şcolară complexă, un proiect după modelul celui deja implementat la Iaşi. Ştiţi ce mi-a răspuns? Mi-a spus că „asta este o mare durere a mea că nu am făcut deja aşa ceva!”. Aşa că, odată discuţiile deschise, am trecut deja la treabă. Terenul este în curs de achiziţie pentru acest complex de învăţământ mai generos decât cel de la Iaşi, de la grădiniţă până la liceu inclusiv, cu toate dotările necesare. Vreau să fac o precizare:  nu va avea profil teologic. Este un liceu laic, dar aflat sub proteguirea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

De asemenea, şi aici am fost binecuvântaţi de Înalt Preasfinţitul Teofan, noi- Mugur Cozmanciuc, Marius Apopei, care se află şi el pe lista de consilieri judeţeni, şi subsemnatul Mihai Archip, să urmărim şi să dăm drumul şi la acest gând al nostru.

Vreau să revin un pic la turism.  Punctual, la nivelul muncipiului Piatra Neamţ, vrem să redăm pietrenilor, dar altfel, zona  1 Decembrie, cunoscută ca intrarea pe „Balaur”. La ce ne-am gândit?  La un spaţiu amenjat pentru circuit sportiv – ciclism, pentru cei care vor să practice atletism, un spaţiu pentru relaxare, un spaţiu pietonal, dar totul într-o arie ozonificată. Se intră spre Balar şi se iese în drumul spre Roman. Este voba de 10-15 km redaţi sportului, relaxărilor, agrementului.

Există un alt proiect, care a fost lansat în anii anteriori, tot destinat agrementului. Este vorba despre o balustradă pietonală, un loc de promenadă pe malul lacului Bâtca Doamnei, până spre „Caiace”. Acest proiect deja există dar trebuie implementat, n-a fost actualizat, nu a existat interes pentru el.

Chiar mă durea să văd că zona aceasta, Piatra Neamţ şi zona de munte nu erau acoperite cu nume de oameni care vor să facă ceva! Noi avem o listă – şi, precizez, am intrat, după atâţia ani în politică pentru că eu cred că împreună cu Mugur vom face ceva pentru Neamţ!- cum vă spuneam, avem o listă de oameni care sunt înzestraţi cu bunul simţ, cu motivaţia şi capacitatea de a face ceva pentru judeţul ăsta!  

Sunt mulţi tineri, împreună cu mine, şi ei au intrat pentru prima oară într-o campanie electorală: Vorbesc de  Dan Ghineţ – om de afaceri, Iustin Ursache – tânăr arhitect, candidaţii de primari de la Mărgineni, Piatra Şoimului, Borleşti, Grumăzeşti, ş.a. Sunt oameni care sunt fermieri, constructori, oameni cu activităţi multilateriale şi care acum intră pentru prima oară în focul unei asemenea competiţii.

Vreau să îndemn şi pe alţii să ni se alăture nouă într-o implicare civică şi politică, mai ales că de aici se dă semnalul pentru ce se va întâmpla în comunitate.

Rep: Un mesaj pentru nemţeni pentru 27 septembrie. După, ne vedem la Consiliul Judeţean!

M. Archip: Îmi vin în gând câteva vorbe memorabile ale lui  Berthold Brecht: „Oamenii care luptă pot să piardă, oamenii care nu luptă, au pierdut deja”, apoi, viaţa trece şi aş vrea ca cei care vin din urmă, ca nepotul şi nepoţica mea, şi poate mai vin şi alţii, să poată să se raporteze la ceva! Să nu-mi reproşeze că nu te-ai implicat, deşi poate ai fi putut! Şi mai este un motiv, pur spiritual, şi vă dau aici două exemple. 1. Există o tânără, Adina Albert, care a trecut într-o moarte clinică iar la întîlnirea ei spirituală primul lucru care i s-a spus  este acela că ar fi putut face bine, şi n-a făcut; 2. Chiar Biblia noastră creştină ne spune în Apocalipsă că printre cei care nu vor vedea lumina, printre primii sunt fricoşii.

Legat de Mugur Cozmanciuc, ce nu s-a spus îndeajuns: l-am auzit numele recunoscut şi de Ionel Dancă, şeful Cancelariei primului ministru, care a spus că Mugur Cozmanciuc de la Neamţ este un lider, şi, în lipsa asta de lideri şi de modele, este păcat să nu  valorificăm ce avem, ar fi o mare pierdere pentru nemţeni!

Viaţa Nemţeană

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.