Lovitură pentru contestatarii de meserie. Cu senatoarea Emilia Arcan, despre noua lege a achiziţiilor publice Lovitură pentru contestatarii de meserie. Cu senatoarea Emilia Arcan, despre noua lege a achiziţiilor publice
Noua Lege a Achiziţiilor publice, despre care se pot spune şi bune şi rele, prevede eliminarea blocării achiziţiei unui obiectiv, în momentul în care... Lovitură pentru contestatarii de meserie. Cu senatoarea Emilia Arcan, despre noua lege a achiziţiilor publice

Noua Lege a Achiziţiilor publice, despre care se pot spune şi bune şi rele, prevede eliminarea blocării achiziţiei unui obiectiv, în momentul în care licitaţia a fost contestată.

Pe piaţa românească au apărut firme a căror obiect principal de activitate a fost contestarea licitaţiilor publice, pentru că simpul motiv că legea le-a dat voie. Astfel, au durat ani până când o inevestiţie importantă a putut să fie demarată, până la soluţionarea contestaţilor. 

În astfel de situaţii au fost o mulţime de investiţii ale Consiliului Judeţean Neamţ şi ale altor autorităţi locale (vezi Piata Centrală Piatra Neamţ). 

Se modifică radical legea achizițiilor publice prin care vor fi înlăturate cele mai mari bariere care au frânat până acum dezvoltarea României”, a spus senatoarea Emilia Arcan, care a prezentat câteva dintre avantajele noii legi:

 

📌 Prin modificarea legii achizițiilor publice vor fi înlăturate 3 bariere majore, care blochează investițiile în România:
 Se înlătură bariera abuzului de contestații, prin introducerea unei cauțiuni la depunerea contestației.
 Se înlătură bariera care ținea pe loc un proiect contestat până la pronunțarea definitivă și irevocabilă. Contractul se va putea semna imediat după verdictul primei instanțe.
 Se înlătură bariera controlului ex-ante, prin simplificarea drastică a acestei proceduri care se desfășoară înainte de atribuirea proiectului.
 În plus, se simplifică achizițiile directe, după modelul Comisiei Europene.

📌 Totodată se va înființa Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, unde se vor cumpăra produsele necesare pentru toate autoritățile publice. Se obțin două avantaje majore:
 Se termină harababura cu diferențele dintre prețurile de achiziție pentru aceleași produse, cumpărate în locuri diferite.
 Va scădea prețul de achiziție,pentru că se va negocia un volum mare de produse, deci vom face economii importante la buget.
Cea mai importantă va fi scăderea prețului de achiziție la medicamentele necesare unitățile medicale din România. Din economiile făcute vom putea cumpăra mai multe medicamente și de o calitate mai bună.
Tot în acest sistem centralizat se vor mai achiziționa, carburanți, autovehicule, echipamente IT&C și birotică-papetărie

Viaţa Nemţeană