LEGEA PENTRU AUTOSTRADA MOLDOVEI A FOST ADOPTATĂ ASTĂZI! INVESTIŢIA TRECE PRIN TÂRGU NEAMŢ LEGEA PENTRU AUTOSTRADA MOLDOVEI A FOST ADOPTATĂ ASTĂZI! INVESTIŢIA TRECE PRIN TÂRGU NEAMŢ
A8 Tg. Mureș – Tg Neamț – Iași – Ungheni (conform Master Planului de Transport)       Lungime: 318 km     Cost estimat în MPGT: 4 mld... LEGEA PENTRU AUTOSTRADA MOLDOVEI A FOST ADOPTATĂ ASTĂZI! INVESTIŢIA TRECE PRIN TÂRGU NEAMŢ

A8 Tg. Mureș – Tg Neamț – Iași – Ungheni (conform Master Planului de Transport)

 

    Lungime: 318 km

    Cost estimat în MPGT: 4 mld euro

    RIRE (Rată Internă de Rentabilitate Economică) – 8,8% pe zona montană și 10,8% de la Tg. Neamț la Iași-Ungheni

Proiectul Autostrăzii Unirii, așa cum a fost supranumită A8 Tg. Mureș – Iași – Ungheni, a fost aprobat astăzi, printr-o lege în Parlament cu votul a 261 de deputați, relatează hotnews.ro. Legea prevede ca autostrada de circa 320 de km să fie realizată până la granița cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni, să fie realizată din credite externe, pe fonduri europene și/sau prin parteneriat-public privat, iar procedurile să demareze în termen de 30 de zile de la promulgare.

Proiectul de lege inițiat de PMP a fost votat miercuri în plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, la o săptămână după ce a primit raport pozitiv în Comisia de Transporturi. La raportul discutat s-au aprobat câteva amendamente formulate de deputatul USR Cătălin Drulă, amendamente care spun că autostrada va avea o finanțare predictibilă, an de an, va avea punctul de plecare de la Prut și va asigura conexiunea cu Republica Moldova și că demararea procedurilor se va face în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
Totodată, Comisia a mai aprobat un amendament care spune că autostrada va fi finanțată din credite externe, din fonduri europene și/sau prin parteneriat-public privat. Posibilitatea de a realiza autostrada „și/sau prin parteneriat public-privat” a fost introdusă de deputatul PSD Cătălin Rădulescu.
De asemenea, proiectul legii adoptate prevede că Ministerul Transporturilor se ocupă de implementarea autostrăzii, deși Guvernul a decis ca de bucata Tg. Neamț – Iași să se ocupe Comisia Națională de Prognoză pentru implementarea printr-un Parteneriat Public-Privat.

Viaţa Nemţeană