Lansare de carte: De-a v-ați ascunselea cu singurătatea Lansare de carte: De-a v-ați ascunselea cu singurătatea
Sâmbătă, în sala Calistrat Hogaș a Consiliului Județean Neamț, va avea loc lansarea volumului de versuri De-a v-ați ascunselea cu singurătatea al poetei Maria... Lansare de carte: De-a v-ați ascunselea cu singurătatea

Sâmbătă, în sala Calistrat Hogaș a Consiliului Județean Neamț, va avea loc lansarea volumului de versuri De-a v-ați ascunselea cu singurătatea al poetei Maria Cernegura, născută în Piatra-Neamț, actualmente stabilită în București.

Despre autoare și cartea sa, va vorbi poetul Mihai Merticaru.

 

Maria Cernegura şi debutul ei în poezie

 

Există la Piatra-Neamţ, un mic cartier care poartă numele de  Ţărăncuţa. Se află la marginea de apus a oraşului, dincolo de cimitirul vechi Eternitatea, de care o desparte o vale cu un pârâu mic numit Borzoghean, de la poalele dealului Cârlomanu. De cel puțin douăzeci și cinci de ani liniştea cartierului a fost alterată de gălăgia elevilor de la un liceul de transporturi auto, însă  cu toate acestea cartierul nu și-a pierdut romantismul.

Din aceast cartier de pe strada Florilor a pornit Ramona Maria Tomescu. Este fiica soţilor Maria şi Vasile Tomescu (neam de răzeși liberi) oameni cuminţi şi la locul lor, cum spune însăşi autoarea. La vârsta de şase ani începe să studieze la  cea mai apropiată şcoală, Nr. 6. de pe Valea Viei cu învăţătorul Zamfirescu, om aspru dar priceput și blând cînd copiii se supuneau. După terminarea a opt clase a continuat la Liceul Calistrat Hogaş, tot din Piatra-Neamţ, şcoală cu profil umanist, filologie. S-a înscris apoi la Facultatea de Psihologie și Științe Cognitive, unde printre alți profesori îl întâlnește și pe Bălăceanu Stolnici, unul dintre cei mai buni profesori de neuropsihologie și Neurocibernetică și Antropologie. Obţine licenţa  în psihologie și științe cognitive, și în urma unei specializari de 6 ani devine psiholog psihoterapeut formator și supervizor în modalitatea individuală/adleriana. Își deschide o practică privată în București și din 2005 iar în 2009 fondează Institutul de Psihologie și Psihoterapie Adleriană (IPPA) și Editura Institutului de Psihologie și Psihoterapie Adleriană. Urmează și absolvă un master in psihoterapie cognitiv comportamentală. Se înscrie la doctorat la Universitatea Sigmund Freud de la Viena în 2008, dar abandoneaza programul dupa un an în dorința de a se specializa în consiliere maritală și psihoterapie de cuplu la Seattle, USA cu profesorul John Gottman la Gottman Institute.

 

Din dorința de a dărui înapoi ceva orașului natal, se întoarce în Piatra Neamț între anii 2008 și 2015 (în fiecare lună) și formează doua grupe de psihologi, medici și asistenți sociali care își doresc să devină psihoterapeuți in modalitatea adleriană. Dupa două generații de psihoterapeuti se retrage în București unde continuă să formeze psihologi, medici, asistenți sociali, psihopedagogi, filosofi și teologi în specializarea psihoterapie atât în București cât și în Constanța.

Continuă să se specializeze în țară și peste hotare în psihoterapie de cuplu, psihosexualitate și consiliere maritală și premaritală (a studiat în Europa și în SUA).

A scris cartea cu profil știintific dedicată psihoterapiei adleriene – Psihologia Infidelității. Manual de supraviețuire (2010).

 

Maria ( Ramona) a tradus carțile

Provocările căsătoriei, Căsnicia poate fi minunată, autor Rudolf Dreikurs, 2011;.

Cum să atragem de partea noastră copiii și adolescenții, acasă și la școală. Manual pentru părinți și profesori, autor Frank Walton 2012;

Caietul de lucru în psihoterapie adleriană, autori J Griffith și R . Powers. 2013;

Imbunătățirea stării de sobrietate. caiet de lucru în psihoterapia adulţilor, autor J Holder. 2014;

Este timpul pentru o căsnicie mai bună, autor Jon Carlson. 2015.

 

Viaţa Nemţeană