În timp ce „Protecţia Consumatorilor” tace, Poliţia Locală umbă prin magazinele pietrenilor În timp ce „Protecţia Consumatorilor” tace, Poliţia Locală umbă prin magazinele pietrenilor
foto: Poliţia Locală Piatra Neamţ Cel puţin trei mari evenimente „de masă” în această primăvară ar fi necesitat o informare pertinentă şi în timp... În timp ce „Protecţia Consumatorilor” tace, Poliţia Locală umbă prin magazinele pietrenilor

foto: Poliţia Locală Piatra Neamţ

Cel puţin trei mari evenimente „de masă” în această primăvară ar fi necesitat o informare pertinentă şi în timp real a pietrenilor : vorbim de două sărbători religioase cu dezlegare la peşte şi sărbătoarea Paştelui. 

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Neamţ a încetat de multişor să mai informeze nemţenii cu privire la riscurile din alimentaţia publică. Informaţiile, ni s-a spus, vin doar de la centru. De aceea ne-am trezit în situaţia ca pe 24 martie să cumpărăm peşte congelat putrezit dintr-un magazin cu mare vad comercial. 

Nu ştim ce va fi de Florii, nu toată lumea îşi permite să cumpere peşte proaspăt, nu ştim ce va fi nici de Paşti, pentru că, în lipsa informaţiilor locale, mergem la ghici. 

Ei bine, între timp, Poliţia Locală are şi atribuţii de control în acest domeniu. Iată comunicatul de presă: 

Polițiștii din cadrul Compartimentului Activități Comerciale – Poliția Locală Piatra Neamț au acționat în primele trei luni ale anului 2019,  în vederea protejării populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite (Legea 12/1990 – R) precum și în privința respectării prevederilor legale referitoare la  comercializarea prodeselor și a serviciilor de piață (O.G. 99/2000). Au fost verificați 181 de operatori economici din municipiul Piatra Neamț, 53 dintre aceștia fiind sancționați cu amenzi în valoare de 27.700 de lei.  Cele mai multe  sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru punerea în vânzare a produselor alimentare și a băuturilor carbogazoase cu termenul de valabilitate expirat, dar și pentru lipsa acordurilor de funcționare pentru desfășurarea activităților de comerț.  

Încălcarea Legii12/1990 se sancționează contravențional, cu amenzi între 500 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 2.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice.  Nerespectarea O.G. 99/2000 se sancționează de asemenea, cu amendă de la 200 de lei până la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 400 la 1000 de lei pentru persoane juridice.

 

 

Viaţa Nemţeană