Hidroelectrica, în război cu Prefectura şi Garda de Mediu Neamţ pe gunoaiele lacului Bicaz: Cauza de fond rămâne nerezolvată! Hidroelectrica, în război cu Prefectura şi Garda de Mediu Neamţ pe gunoaiele lacului Bicaz: Cauza de fond rămâne nerezolvată!
„După viitura produsă în 30 iunie – 01 Iulie, apele mari ale râului Bistriţa continuă să aducă importante cantităţi de deşeuri – în special... Hidroelectrica, în război cu Prefectura şi Garda de Mediu Neamţ pe gunoaiele lacului Bicaz: Cauza de fond rămâne nerezolvată!

După viitura produsă în 30 iunie – 01 Iulie, apele mari ale râului Bistriţa continuă să aducă importante cantităţi de deşeuri – în special plastic  şi resturi vegetale, care se acumulează în zona Barajului Izvorul Muntelui său rămân în suspensie pe lac, a precizat, ieri, Hidroelectrica, într-un comunicat de presă.

Hidroelectrica estimează că sunt de colectat cca. 200 de tone de material lemnos, 45 de tone de mase plastice şi 10 tone de alte deşeuri. Materiile poluante sunt răspândite pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare (1% din suprafaţa lacului) şi se intreapta în mod natural către frontul de retenţie al hidrocentralei Dimitrie Leonida (Stejaru).

Hidroelectrica face, încă de la începutul acestui an, eforturi susţinute şi constante pentru ecologizarea luciului de apă şi a cuvetei lacului Izvorul Muntelui. În plus faţă de deşeurile acumulate pe lac după ultima viitură, societatea a mai colectat, pe propria cheltuiala, începând cu primăvara acestui an 37 tone lemn, 15 tone PET-uri şi 3 tone alte deşeuri.

Poluarea din ultima perioadă este una dintre cele mai grave, efortul financiar estimat de Hidroelectrica pentru ecologizare se ridică la suma de 861.000 lei fără TVA.

”Încă de la începutul anului am atras atenţia tuturor autorităţilor competente asupra poluării grave din zona râului Bistriţa. Toate semnalele noastre de alarmă au rămas însă fără ecou. Nimic nu s-a schimbat. Ceea ce face Hidroelectrica acum prin acţiunile de ecologizare a lacului este să îndepărteze efectele poluării. Cauza de fond rămâne în continuare nerezolvată: turiştii şi riveranii continuă să lase gunoaie în locuri nepermise, în vreme ce autorităţile asistă. Nimeni nu ia măsurile ferme şi normale care s-ar impune: nu se aplică amenzi celor cu adevărat vinovaţi de poluare, nu se amenajează locuri de picnic sau de petrecere a timpului liber, nu sunt colectate deşeurile. Sunt lucruri simple. Hidroelectrica continuă să achite sume uriaşe pentru  poluarea de care nu este responsabilă şi, mai mult, este ţinta presiunilor autorităţilor de mediu şi locale. Ce se întâmplă cu respectarea principiului conform căruia poluatorul plăteşte? După ultimele evenimente luăm serios în calcul recuperarea prejudiciilor cauzate de poluare, în instanţă, de la autorităţi. Alături de sumele cheltuite pentru ecologizare, avem şi pierderile de randament ale utilajelor, care se traduc, la rândul lor în pierderi financiare.” – a declarat Bogdan Badea, Preşedintele Directoratului Hidroelectrica.

Reamintim că în data de 21.06.2018, Hidroelectrica a obţinut în instanţă, anularea măsurilor impuse de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Neamţ, prin Nota de constatare nr. 245/29.04.2016, respectiv:

– îndepărtarea tuturor deşeurilor existente pe luciul apei la baraj Izvorul Muntelui, cu termen de realizare 28.06.2016;

-igienizarea luciului lacurilor de acumulare Izvorul Muntelui, Bâtca Doamnei, Vaduri şi Pângăraţi.

Hidroelectrica a recurs la soluţionarea pe cale juridică a divergenţelor cu Instituţia Prefectului Jud. Neamţ şi Garda Naţională de Mediu, după ce a primit de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ notificarea prealabilă emiterii deciziei de suspendare a activităţii la punctul de lucru Baraj Izvorul Muntelui. În prezent riscul de oprire a activităţii a fost suspendat”.

Ştire iniţială: (http://www.viatanemteana.info/ion-asaftei-alde-viepresedintele-cj-neamt-dezastru-ecologic-evitat/)

În luna aprilie, Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, s-a întâlnit cu reprezentanţii – Instituției Prefectului Neamț, Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu, Direcției Silvice, SC Hidroelectrica SA, primăriilor comunelor riverane Lacului Izvorul Muntelui, pentru a rezolva problema peturilor de pe Lacul Bicaz aşa cum este el cunoscut de toată lumea (Izvorul Muntelui), problemă devenită cronică în ultimii ani.

Am reușit să mă implic efectiv în înlăturarea consecințelor unui adevărat dezastru ecologic!
Cu o ciclicitate anuală, sau chiar mai des, lacul de acumulare Izvorul Muntelui (Bicaz) se umple în zona portului și a barajului de zeci de mii de recipiente de plastic, bușteni, gunoaie de prin gospodării și alte deșeuri plutitoare.
Prin intervenții directe la Ministerul Mediului și la Hidroelectrica București, prin întâlnirile de lucru și de analiză pe care le-am avut în mod constant cu factorii de răspundere locală, concomitent cu acțiunea practică de colectare a deșeurilor plutitoare, s-a reușit ca, în aproximativ o lună de zile de la primele semnale în legătură cu acest fenomen nedorit, luciul de apă să se prezinte curat și încântător pentru privirile nemțenilor și ale miilor de turiști care vor vizita unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din zonă, datorită peisajelor superbe si poziţionării privilegiate”, a spus Ion Asaftei.

Şeful ALDE Neamţ a adăugat că  „poluatori rămân deocamdată anonimi şi scapă nepedepsiţi, deşi ar trebui sancţionaţi drastic, dar nu trebuie să ne schimbăm atitudinea pozitivă față de tot ceea ce ne înconjoară, inclusiv față de obligația tuturor de a ocroti, proteja și respecta mediul înconjurător și resursele naturale. Iar calea ideală pentru protejarea mediului nu poate fi decât reducerea deșeurilor.”

Viaţa Nemţeană