Hepatita C se tratează: noul medicament, succes în 99% din cazuri Hepatita C se tratează: noul medicament, succes în 99% din cazuri
Peste 6% din populaţia României suferă de hepatită C, boală tratată în sistem CAS, până recent, doar în ultimele două faze, F3 şi F4. ... Hepatita C se tratează: noul medicament, succes în 99% din cazuri

Peste 6% din populaţia României suferă de hepatită C, boală tratată în sistem CAS, până recent, doar în ultimele două faze, F3 şi F4. 

Astăzi, Spitalul Judeţean Neamţ şi Asociația pentru Dezvoltare Sustenabilă în Sănătate au prezentat, într-o conferinţă de presă, noile direcţii în depistarea şi tratatea hepatitei C (virusul HCV).

  1. Depistarea se face inclusiv la medicul de familie. În Neamţ, dr. Daniela Burghelea, medic primar șef secție Boli Infecțioase, a fost informată despre faptul că medicii de familie au primit testere pentru depistarea rapidă, prin recoltarea sânglui din deget. Campania a început deja în mediul rural;
  2. Cei care nu se ştiu diagnosticaţi cu acest virus, prezintă o anumite simptome (oboseală cronică, lipsa poftei de mâncare sau/ şi modificări în analizele ficatului – cel mai bine este să întrebaţi medicul de familie dacă sunteţi susceptibili de această boală), pot să lămurească situaţia pe loc, fie prin analiza directă, fir prin trimitere la spital, pentru abalize de specialitate.
  3. Se vor trata toate fazele hepatitei C, inclusiv fazele 1 şi 2 care nu intrau în schema de tratament, fără interferon, tratament gratuit decontat prin Casa de Asigurări de Sănătate, pentru cei asiguraţi.
  4. Nu mai există limită de vârstă (era 65) de ani.
  5. Tratamentul – în condiţiile în care pacientul nu suferă şi de alte boli grave – medicul stabileşte acest lucru, de exemplu, cancer, dă roade 99%.

Atenţie, hepatita C este o boală parşivă, care nu-şi anunţă în timpi rezonabili prezenţa. Fazele finale, însă ale bolii acute a ficatului pe ciroză de exemlu, „sunt disperate, cu o mortalitate fantastică, de un dramatism rar întâlnit”, spune directorul Spitalului Judeţean Neamţ, dr. Codruţ Munteanu.

Cazurile sunt mai rare. Ca şi în cazul altor boli, România are şi cei mai mulţi bolnavi de hepatită C din Europa, iar Neamţul este pe primul loc în Moldova ca număr de bolnavi cu infecţii hepatice acute.

Viaţa Nemţeană