Fraţii Vadana – fraţii Centenarului, sărbătoriţi în Galeria Unic a lui Vasile Ouatu Fraţii Vadana – fraţii Centenarului, sărbătoriţi în Galeria Unic a lui Vasile Ouatu
Fraţii Vadana– numele pictorului care a înveşnicit verdele în frumoasele sale picturi, a fost sărbătorită în această seară la Galeriile UNIC (în incinta Restaurantului... Fraţii Vadana – fraţii Centenarului, sărbătoriţi în Galeria Unic a lui Vasile Ouatu

Fraţii Vadana– numele pictorului care a înveşnicit verdele în frumoasele sale picturi, a fost sărbătorită în această seară la Galeriile UNIC (în incinta Restaurantului UNIC), din iniţiativa lui Vasile Ouatu şi colegilor săi pictori, cu ocazia unei vieţi longevive şi unei cariere la fel de longevive în arta plastică.

Este vorba de Gheorghe (Puiu) Vadana87 de ani, cel mai tânăr dintre fraţi, Mihai Vadana – 90 de ani şi Vasile Vadana – 97 de ani, ultimul dintre ei fiind ţinut de ani şi vreme la Suceava. 

foto: Gheorghe şi Mihai Vadana

Ideea a venit din realitatea că media de vîrstă a celor 3 fraţi Vadana depăşeşte 90 de ani : „Am dorit să facem acest eveniment cu ocazia Centenarului,  pentru că mă gândeam:  Ce este mai frumos să fi împreună cu familia, cu prietenii, cu ocazia acestui eveniment important al românilor. Am dorit să-l aducem printre noi şi pe fratele Vasile de la Suceava, dar nu am reuşit, se deplasează mai greu la cei 97 de ani”, a spus gazda evenimentului, Vasile Ouatu. 

„Cine este Puiu Vadana? Cel care iubeşte şi natura şi care ne-a redat-o şi nouă!”, a spus criticul Lucian Strochi

Pictorul Ştefan Potop a vorbit despre „Dascălul, educatorul care şi-a închinat cariera şi viaţa culturii. Sigur că felicitările şi mulţumirile noastre se îndreaptă către toţi cei fraţi. Nea Puiu, cum îi spunem noi, a fost cel care a pus bazele învăţământului artisitic Piatra Neamţ în calitatea sa de inspector şcolar. Pe atunci, a avut ideea şi perseverenţa să lupte cu birocraţia şi a înfiinţat liceul de artă după revoluţie. A fost unul dintre stâlpii de bază încă de la începutul Uniunii Artiştilor Plastici  şi iată că nici acum nu a pus pensula în cui şi ne oferă aceste frumoase lucrări. Mulţumesc celor care au avut ideea, şi domnului Ouatu care a organizat această seară în care ne simţim foarte bine”

Cei care depăşesc 85 de ani nu mai sunt bătrâni, ci longevivi, a citat criticul Lucian Strochi referindu-se la fraţii Vadana,   deci iată că o familie de longevivi, foarte rară, vine să ameninţe sistemul de pensii din România. Am o mare stimă pentu dl. Vadana mijlociu pentru că,  printre altele a fost profesorul soţiei mele, a avut grijă de învăţământul nemţean (…)În ceeea ce-l priveşte pe Puiu Vadana, este mai mult decât un pictor, este un rapsod”, a spus criticul Lucian Strochi

Mihăiţă Albu, fostul director al Liceului de Artă Victor Brauner din Piatra Neamţ, a adăugat că „este o seară a simţămintelor şi a simţirii. Îi mulţumim domnului Ouatu pentru inspiraţie şi domnilor Vadana. Nu vreau să repet ce s-a spus despre profesorul Vadana, vreau să spun că dintr-o dragoste deosebită pentru dl. Vadana am această poză de la un vernisaj pe care am pus-o în ramă. A fost omul care a avut curajul să înfiinţeze liceul de artă în Piatra Neamţ şi pentru acesta îi mulţumim!”

Vedeta serii, Puiu Vadana a vorbit cu voce joasă şi le-a mulţumit tutror celor prezenţi: „O să încerc să nu vă ţin ca să vă spun toată viaţa şi toate lucrurile pe care le-am făcut până acum. Am făcut şi bune şi rele, aceleaşi lucruri le-au făcut şi ceilalţi. Suntem o familie,  păstrez simţăminte pentru voi. Toată lumea este invitată la mine şi toată lumea are loc în sufletul meu, ca şi Arcadie care are de vorbit acolo (râde de colegul său Arcadie Răileanu, care povestea ceva, nn). Eu am mute lucrări, poate că trec de 500-600 care nu sunt în ţară, nu am putut să aduc pentru oamenii care, probabil că ar fi vrut să le mai vadă odată. Unele nu au fost văzute de nimeni. Mulţumesc celor care m-au ajuat să alcătuim această expoziţie, mulţumesc colegilor mei, principalii pioni ai acestui eveniment şi gazdei, Vasile Ouatu. Mulumesc din inimă gazdei, gazda aceasta mărinimoasă care se numeşte Vali Ouatu! Este un bun amic şi un bun prieten, poate  mai mult decât atât. M-a ajutat şi mă ajută, şi pe noi împreună, toţi artiştii plastici, pentru ca viaţa lui să fie colorată, şi să aducă acest lucru în atenţia publicului. Îmi cer scuze pentru fratele meu, Bădia Vasile, pe care l-am aşteptat să vină, e frig, e greu el merge greu….”

Picturile maestrului, aşezate pe pereţii Restaurantului Unic, de verde optimist, au însoţit întreaga manifestare din această seară. 

În ce ne priveşte, felicitări sărbătoriţilor serii – fraţii Vadana, organizatorului şi gazdei Vasile Ouatu, care nu încetează să iniţieze, să sprijine şi să se bucure de aceste evenimente.    

Viaţa Nemţeană