Festivalul Filmul de Piatra-  Principele Nicolae al României, printre   voluntari Festivalul Filmul de Piatra-  Principele Nicolae al României, printre   voluntari
Municipiul Piatra Neamţ va găzdui, în perioada 30 – 31 august, Festivalul “Filmul de Piatra”, manifestare aflată la ediţia cu numărul “3.5”. Evenimentul, organizat... Festivalul Filmul de Piatra-  Principele Nicolae al României, printre   voluntari

Municipiul Piatra Neamţ va găzdui, în perioada 30 – 31 august,
Festivalul “Filmul de Piatra”, manifestare aflată la ediţia cu numărul “3.5”. Evenimentul, organizat de voluntari, se va desfăşura în curtea Casei Memoriale “Calistrat Hogaș”. Festivalul va continua duminică, 1 septembrie, la Piatra Fântânele (județul Bistrița-Năsăud), în cadrul celei mai cunoscute tabere de voluntariat din România: Tășuleasa Social. Programul festivalului de la Tășuleasa Social include, pe lângă proiecții, concerte și expoziții și programe educative de voluntariat.
Printre voluntarii acestei ediții a festivalului se numără şi Principele Nicolae al României, care a declarat că aşteaptă acest week-end cu foarte mult entuziasm: „Pentru mine a fost o deosebită plăcere de-a lungul anilor să fiu voluntar în cadrul Tăşuleasa Social. Acum mă alătur din nou tinerilor din România în cadrul unui alt program de voluntariat, de data aceasta în Piatra Neamţ. Ceea ce fac Andrei Dăscălescu şi echipa de voluntari este extraordinar.
Am fost impresionat să aflu că acest eveniment este organizat în
condiţiile în care aproape că nu a existat finanţare. Festivalul devine astfel un excelent exemplu a ceea ce poate fi făcut dacă voluntarii şi comunităţile lucrează împreună pentru a-şi atinge scopul şi a reanima un oraş”. Printre personalitățile care s-au alăturat festivalului “Filmul de Piatra” se numără și regizorul de teatru Alexandru Dabija, actrița, cântăreața și compozitoarea Ada Milea, artistul-caricaturist Ion Barbu și pictorul pietrean Laurențiu Dimișcă. Regizorul Andrei Dăscălescu, inițiatorul proiectului, a subliniat că este pentru prima dată când un astfel de eveniment este organizat de voluntari şi speră să fie un exemplu de inițiativă independentă și de implicare a comunității. “Trăim vremuri în care inițiativa independentă pare să fie mai degrabă descurajată decât susținută și finanțată, dar ce am învățat eu după aproape doi ani de voluntariat la Tășuleasa Social este că lucrurile se pot face și altfel. Ediția aceasta a festivalului e construită invers decât una normală: pornește de la voluntari. Ei și-au dorit festivalul și noi i-am ajutat să-l organizeze. 45 de tineri din Piatra Neamț s-au întâlnit toată vara și au pus la cale tot ce se întâmplă weekend-ul acesta: de la concerte și momente de lectură la expoziții de pictură și fotografie, standuri cu limonadă, prăjituri și bijuterii făcute de ei, workshopuri și jocuri”, a spus Andrei Dăscălescu.
Pe lângă trupe și artiști locali, la festival vor concerta Ada Milea și We Singing Colors. Programul de proiecții cuprinde succese autohtone: “Sunt o babă comunistă”, “Domestic”, “Poziția copilului”, “O umbră de nor”, “Vaca finlandeză”.
Festivalul “Filmul de Piatra a debutat în 2009, şi a devenit unul din cele mai aşteptate evenimente culturale din nord-estul țării. Ediția din acest weekend poartă numele “3.5” pentru că este o ediție “mică”, fără competiție, juriu și premii. Bogdan Puşcaşu, city managerulmunicipiului Piatra Neamţ, a declarat că autorităţile locale încurajează toate evenimentele care se desfăşoară anual: “Filmul de Piatra este de departe unul dintre evenimentele care au adus o expunere bună oraşului. Organizatorii au luat hotărârea să facă o ediţie fără bani publici, iar noi i-am ajutat cu alte lucruri cum ar fi asigurarea pazei, racordarea la electricitate, salubrizare etc. (I.C.)

Viaţa Nemţeană