Fermierii întârziaţi la subvenţii, penalizaţi Fermierii întârziaţi la subvenţii, penalizaţi
Fermierii care nu au depus cererile de sprijin pe suprafaţă pentru anul în curs până la data de 15 mai, termenul limită, vor fi... Fermierii întârziaţi la subvenţii, penalizaţi

Fermierii care nu au depus cererile de sprijin pe suprafaţă pentru anul în curs până la data de 15 mai, termenul limită, vor fi penalizaţi. Astfel, potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură ( APIA) Neamţ, pentru cererile depuse după 15 mai, se aplică, la suma totală de plată, o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare. „Fermierii pot solicita sprijin de plată, până pe 10 iunie, pentru depunerea cererilor, actualizarea declaraţiei iniţiale de suprafaţă-schimbarea cultură, actualizare suprafaţă, retragere suprafaţă. După data de 10 iunie, cererea de sprijin nu mai este admisă la calcul”, a precizat Fănică Ambrosă, director executiv adjunct al APIA Neamţ.

În perioada 1 martie – 15 mai, 2013, au fost depuse 29.140 de cereri de plată, pentru o suprafaţă de 173.725 hectare, reprezentând un procent de 102% faţă de anul 2012. Subvenţiile pe care le vor primi fermierii se ridică la 145,07 euro pe hectar, cu 25,41 euro mai mult decât în anul 2012, de 119,66 euro/hectar.

După data de 10 iunie, se va proceda la eşantionarea dosarelor la control pe teren, după care vor urma verificările în teren. (I.C.)

Viaţa nemţeană