Expoziţie Elena Uţă Chelaru la Muzeul de Artă Piatra Neamţ Expoziţie Elena Uţă Chelaru la Muzeul de Artă Piatra Neamţ
Iubitorii de artă sunt invitați miercuri, la Muzeul de Artă, la  ora 17.30, la vernisajul expoziției de pictură „Elena Uță Chelaru (1930 – 2013)”.... Expoziţie Elena Uţă Chelaru la Muzeul de Artă Piatra Neamţ

Iubitorii de artă sunt invitați miercuri, la Muzeul de Artă, la  ora 17.30, la vernisajul expoziției de pictură „Elena Uță Chelaru (1930 – 2013)”. Expoziția reunește peste 40 de lucrări de pictură și grafică aflate în colecţia particulară Viorica și Virgil Țuțurman și în patrimoniul Muzeului de Artă.

Elena Uță Chelaru s-a născut la Chișinău, în 1930, petrecându-și copilăria și adolescența la Piatra-Neamț, unde a urmat școala primară și Liceul Teoretic de fete. În 1956 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Pictură, unde a studiat cu artiști iluștri ca Samuel Mutzner, Catul Bogdan, Alexandru Ciucurencu sau Ionel Jianu. Prima expoziție personală a fost organizată în 1964.

Elena Uță Chelaru a fost membră a Uniunii Artiștilor Plastici din 1956, precum și a mai multor Academii de Artă, precum Academia Internațională „Mario Gori”, Academia Internațională „Pontzen” din Napoli și Academia „Gentium Pro-Pace” din Roma, Academia Statului Columbia (SUA), Academia Internațională „Lutèce” Paris și Academia Europeană de Artă din Belgia.

Prima expoziție retrospectivă Elena Uță Chelaru, reunind peste 200 de lucrări de artă de mare valoare, a fost organizată în anul 2011, la Sala „Constantin Brâncuși” a Palatului Parlamentului.

Plasate între tradiție și inovație, tablourile Elenei Uță Chelaru se regăsesc în cele mai prestigioase galerii, muzee, cataloage și colecții din lume (Franța, Italia, Belgia, Grecia, Israel, Rusia, Liban, SUA, Germania).

Palmaresul artistei include premii la expoziții și concursuri de referință precum: Cupa Ministrului de Externe Aldo Moro, Bienala Internațională de pictură, sculptură și grafică de la Accademia di Romania (Roma), Medalia de Argint „Roma Aeterna” (1977), Medalia de Argint la al 15-lea concurs internațional organizat de Academia „Lutèce” din Paris, Diploma de onoare la „Al 15-lea Mare Premiu Internațional de Pictură” (Cannes), Premiul Internațional „Crociatti dell’arte”, (Brindisi), „Placheta de Aur” la al 13-lea Festival Internațional de Artă Contemporană (San Remo, Italia).

Pictura Elenei Uță Chelaru nu este simpla relatare a unui fapt de viață, nu se oprește la formele exterioare ale existenței, ci sondează însăși esența ei, traducând în limbaj plastic multiplele sensuri ale lumii vizibile. Artista gândește în culoare, iar gândurile sale înfloresc într-o infinitate de nuanțe. Lucrările sale povestesc oamenilor despre oameni, într-un desen direct și totuși plin de subtext, inteligent și sensibil, spontan și solid construit, grațios și de o mare forță. Prin întreaga sa creație, Elena Uță Chelaru demonstrează adeziunea sa totală la o artă de înalt mesaj moral și social, dăruită cu generozitate semenilor.” (Alexandru Cebuc, critic de artă)

Expoziția va fi deschisă publicului până pe data de 30 august 2018.

Viaţa Nemţeană