Exclusiv Viața Nemțeană: Uraniul de la Grințieș, cerut din nou la Cernavodă. Vezi anunțul Companiei Naționale a Uraniului Exclusiv Viața Nemțeană: Uraniul de la Grințieș, cerut din nou la Cernavodă. Vezi anunțul Companiei Naționale a Uraniului
”Viața CNU depinde de Grințieș” Compania Națională a Uraniului (CNU) dorește redeschiderea minei de la Grințieș, a anunțat compania, pe site-ul său. Primarul comunei... Exclusiv Viața Nemțeană: Uraniul de la Grințieș, cerut din nou la Cernavodă. Vezi anunțul Companiei Naționale a Uraniului

”Viața CNU depinde de Grințieș”

Compania Națională a Uraniului (CNU) dorește redeschiderea minei de la Grințieș, a anunțat compania, pe site-ul său. Primarul comunei Grițieș, Vasile Alexandroaia, a declarat pentru Viața Nemțeană că  directorul CNU a venit personal la Grințieș și a discutat cu executivul Primăriei.

”A venit aici în luna iunie și am reluat discuțiile referitoare la redeschiderea minei. Au mai fost astfel de discuții și, mai mult, chiar a  fost elaborată, anul trecut, o docuntație vastă pentru redeschiderea minei.  Ei spun că viața lor depinde mina de la Grințieș. Discuțiile au fost foarte intense și ne-au asigurat că există surse de finanțare pentru redeschiderea minei. Am emis un certificat de urbanism, valabil doi ani. Din punctul meu de vedere nu pot spune mai multe decât faptul că redeschiderea minei ar rezolva probleme sociale pentru toată Valea Muntelui”, a spus primarul comunei Grințieș.

Ținând cont de strategia energetică a României și în baza pachetelor legislative ale Comisiei Europene referitoare la asigurarea unui grad ridicat de securitate energetică a țărilor membre, Compania Națională a Uraniului a fundamentat pentru anul 2016 un program investițional cu finanțare din fonduri proprii.

 CNU:

ANUNȚ PRIVIND DEMARAREA PROCEDURILOR DE DESCHIDERE ȘI EXPLOATARE A ZĂCĂMÂNTULUI URANIFER TULGHEȘ-GRINȚIEȘ, RESPECTIV ETAPA I – OBȚINEREA CERTIFICATELOR/ AUTORIZAȚIILOR DE OPERAȚIONALIZARE

                A fost emis Certificatul de Urbanism nr. 10/ 02.06.2016 în scopul: PROIECTARE ȘI DESCHIDERE EXPLOATARE MINIERĂ GRINȚIEȘ.

Potrivit ziarului Ceahlăul ediția 17 ianuarie 2015 (http://ziarulceahlaul.ro/mina-de-uraniu-grinties-rezerva-nationala/) ”CNU are în vedere deschiderea unei noi mine in județul Neamt, precum și realizarea unei noi linii de rafinare la Feldioara, în concordanță cu standardele europene de mediu”.

În strategia CNU sunt prevăzute, pe lîngă redeschiderea minei de la Grințieș,  ”crearea unei noi societăți prin integrarea, într-o primă etapă, a patrimoniului aferent sucursalei FCN cu patrimoniul aferent Sucursalei Feldioara din cadrul CNU, și aprovizionarea noii entități cu minereu de uraniu  din resursele naționale de uraniu; este vorba de resursele aflate în exploatare dar și de  cele rezultate prin procesarea haldelor de steril”.

CNU mizează pe ”aprovizionarea din import, astfel încât să fie asigurat necesarul de minereu de uraniu pentru o perioadă de timp, respectiv până la deschiderea și exploatarea noii mine din judetul Neamț”, se spune în studiul de reorganizare.

Același studiu permite ”separarea activității de extracție/import de minereu în cadrul fostei CNU și a activităților de prelucrare minereu și fabricare fascicule de combustibil nuclear în cadrul nou createi societăți, mecanism care ar urma să funcționeze ca atare până la deschiderea și exploatarea noii mine din județul Neamț”. Mina de Uraniu de la Grințieș a fost închisă în urmă cu 15 ani, în urma unui sumum de motive care au ținut de strategia nucleară dar și de condițiile de mediu improprii, relata Ziarul Ceahlăul.

 

Viaţa Nemţeană