Eveniment de mare ţinută la PSD Piatra Neamţ: „Apără, Doamne, poporul român şi nu te spăla de el” Eveniment de mare ţinută la PSD Piatra Neamţ: „Apără, Doamne, poporul român şi nu te spăla de el”
Printre atâtea evenimente, dedicaţii, simpozioane care au loc de 1 Decembrie, unele, doar ca să fie marcate, altele pentru că aşa se face de... Eveniment de mare ţinută la PSD Piatra Neamţ: „Apără, Doamne, poporul român şi nu te spăla de el”

Printre atâtea evenimente, dedicaţii, simpozioane care au loc de 1 Decembrie, unele, doar ca să fie marcate, altele pentru că aşa se face de 1 Decembrie, manifestarea organizată de PSD Piatra Neamţ, marca prof. Luminiţa Vârlan (preşedinta PSD Piatra Neamţ), a atins, intelectual şi emoţional,   importanţa istorică a Marii Uniri de la Alba Iulia, de acum 99 de ani. 

” Alături de președintele PSD Neamț, domnul Ionel Arsene, de eminentii profesori de istorie, Elena Preda, Cristina Soimaru, Mihai Lostun, de colegi și de simpatizanți, Organizația PSD Piatra Neamț a sărbătorit cu bucurie deplină actul istoric de la 1 Decembrie 1918. La mulți ani, România, la mulți ani români de pretutindeni!”, s spus Luminiţa Vârlan, pe pagina sa socializare. 

Începând de la ambientul sălii de conferinţă, continuând cu interconexiunea conferenţiari-auditoriu, simpozionul pe care PSD Piatra Neamţ l-a dedicat Zilei Naţionale, nu a fost o lecţie de istorie pe care trei emineţi profesori au predat-o unui public care abia aşteaptă să se termine ora. Timpul petrecut împreună i-a adus în sală pe marii artizani ai unirii, a adus bucuria şi emoţia unei naţii îndelung separate şi atacate la graniţele sale, unui popor care a semnat la 1 Decembrie, 1918, la Alba Iulia, actul său de eternitate.

Prof. Luminiţa Vârlan, cu talentul său deosebit, a purtat unirea în literatura română, acolo unde, „Poetul necuvintelor„, Nichita Stănescu, a spus cele mai frumoase cuvinte despre frumoasa ţară din Carpaţi: 

Apără, Doamne, poporul român

şi nu te spăla de el!

Pe maica mea

care m-a născut pe mine

am dăruit-o poporului român.

Dăruieşte-ţi, Doamne,

pe maica Ta, care te-a născut pe Tine,

poporului român!

Viaţa Nemţeană