Dosarul ortopezilor: Pacienţi şi aparţinători, mărturii la DNA despre cum au dat şpagă Dosarul ortopezilor: Pacienţi şi aparţinători, mărturii la DNA despre cum au dat şpagă
O parte din pacienţii şi aparţinătorii care au dat mită medicilor de la secţia de Ortopedie Piatra Neamţ, au fost săptămâna aceasta, chemaţi la... Dosarul ortopezilor: Pacienţi şi aparţinători, mărturii la DNA despre cum au dat şpagă

O parte din pacienţii şi aparţinătorii care au dat mită medicilor de la secţia de Ortopedie Piatra Neamţ, au fost săptămâna aceasta, chemaţi la DNA. 

Aici, li s-au spus că au fost filmaţi cum dădeau banii medicilor, ce le spuneau şi cum erau primiţi. Din păcate, ei nu sunt martori, darea de mită îi constituie tot inculpaţi, alături de medicii acuzaţi că au luat bani pentru realizarea actului medical.

Unul din pacienţi a povestit că a dat o primă tranşă pentru o operaţie de braţ, şi a relatat faptele exact aşa cum au fost văzute de procurorii DNA pe casetă. Urma să dea o a doua tranşă şi l-a rugat pe medic să ma aştepte, că-i vin bani din străinătate. Pacientul a fost sfătuit de un avocat să nu declare altceva decât adevărul, orice alte declaraţii agravându-i situaţia. O aparţinătoare a încercat un bluf, spunând procurorilor că e posibil ca fapta de a-i înmâna medicului un plic poate fi văzută ca o corespondenţă amoroasă. 

Dincolo de aspectul juridic şi de demersul prezumtiv legal al anchetatorilor, rămâne situaţia dramatică a bolnavilor:

1- boala în sine este o traumă:
2- trauma se adânceşte odată cu fpatul că este condiţionat să dea bani pentru intervenţia medicală;
3- lipsa banilor la pacienţi şi aparţinătorii acestora (de regulă, familia), este un al handicap grav;
4- urmează împrumutul, grija că nu va putea fi returnat la timp;

Atât bolnavul, cât şi familia, sunt apăsaţi de grijă, de supărare, de necazuri, până când pacientul poate pleca pe picioare acasă. Nu vrea nimeni să scoată bani din casă, să împrumute şi să-i de la lui dom doctor ca să nu zacă în spital. Nu e doar medicul. Bolnavul face o mică atenţie şi asistentei, şi infirmierei, că mita e contagioasă ca o boală. 

Forţat să dea bani să se vadă sănătos, bolnavul este chemat la DNA şi acuzat de dare de mită. 

Reamintim că în data de 6 martie, 5 medici de la secţia Ortopedie din Spitalul Judeţean Neamţ au fost reținuți pentru cercetări privind infracțiuni de luare de mită în formă continuată.

Viaţa Nemţeană