Cozmanciuc reaşează astăzi tabla de şah la PNL Piatra Neamţ Cozmanciuc reaşează astăzi tabla de şah la PNL Piatra Neamţ
După demisia primarului Dragoş Chitic din fruntea PNL Piatra Neamţ şi foiala a cel puţin trei tabere în organizaţia municipală, şedinţa de astăzi ar... Cozmanciuc reaşează astăzi tabla de şah la PNL Piatra Neamţ

După demisia primarului Dragoş Chitic din fruntea PNL Piatra Neamţ şi foiala a cel puţin trei tabere în organizaţia municipală, şedinţa de astăzi ar trebui să reaşeze lucrurile în mersul lor cel puţin firesc.

PNL Piatra Neamţ este acum ca o tablă de şah unde jucătorii nu şi-au sacrificat mai întâi pionii, nebunii au deviat de la diagonale lor direct pe competenţele reginei, turnurile au fost minimalizate pe motiv că sunt prea bătrâne, „tinerii să treacă la înaintare”, iar regele…..

Ei bine, retrăgându-se câte o pătrăţică, regele a ieşit singur de pe tablă.

Lipsa de coeziune în organizaţia municipală este mai rar întâlnită pentru un partid aflat în opoziţie, chiar dacă la Piatra Neamţ, nu e direct în opoziţie, dar ar fi, fără PMP.

Şedinţa liberalilor de astăzi se ţine la Hotelul Ceahlăul. Dincolo de ironia foarte reuşită făcută de un coleg de-al nostru într-un clip postat pe internet(vestea.net), locul s-a ales pentru că sunt invitaţi şi membri de partid, inclusiv preşedinţii OSV-urilor. Problema ţine de generozitatea spaţiului. Nu este vorba de alegeri, ci de o numire a unui birou de conducere interimar (în alegerile interne de la PNL preşedintele vine şi pleacă cu echipa).
„Soluţia stă la mâna lui Cozmanciuc”, a spus un liberal cu state vechi în partid, la o mini-întrunire a seniorilor într-un cunoscut loc de socializare din Piatra Neamţ. „Noi ne-am dat la o parte că ni s-a spus să vină ăştia tineri, să se afirme. S-au afirmat!”.

Ocazie cu care am aflat că nici prof. Mihai Obreja nu-şi doreşte preşedinţia la Piatra Neamţ, după ce funcţia a fost refuzată de prim-vicepreşedinţii organizaţiei, Romel Bârjoveanu şi Constantin Teodorescu. Numele profesorului Obreja a fost aruncat în scrisoarea neasumată cu titlul Salvaţi PNL Neamţ!, săptămâna trecută, trimisă unei părţi a presei nemţene. 

Pe fondul fricţiunilor din partid, în pragul primei runde electorale din ciclul de cel 4 puţin patru runde din 2019-2020, cine preia conducerea îşi asumă riscul unui mandat de sacrificiu politic. În buna tradiţie a judecăţii autohtone, dacă PNL Piatra Neamţ va scoate un scor bun la Euro-parlamentarele din 26 mai, se va spune că l-a scos partidul. Dacă nu, se poate spune „Cum să câştigi cu ăla în frunte, ce ştia ăla să facă?” şi imediat vor veni şi argumente pentru noi capete tăiate. 

Un preşedinte cu autoritate ar putea fi o persoană care vede roşu (mai roşu decât cromatica PSD-ului) când i se citeşte numele în ziar, în contextul de faţă: senatorul Eugen Ţapu, care a mai fost preşedinte la PNL Piatra Neamţ. Pentru unii, singura problemă ar fi că şeful unei anumite tabere din PNL este unul din apropiaţii săi. 

Speculaţiile de orice fel vor sfârşi astăzi, după ce Biroul Politic Judeţean va numi noua echipă de conducere de la Piatra Neamţ. Mai puţin probabil că şi problemele din PNL-ul municipal vor sfârşi tot astăzi. 

(N.R: fotografia nu este din 2016, ca să nu mai existe suspiciunea că nu am găsit şi noi o poză de unitate în echipă mai recentă; este de la conferinţa de presă de vineri, 12 aprilie 2019, cu precizarea, din partea preşedintelui Mugur Cozmanciuc (deputat de Neamţ) că aceeaşi formulă de echipă se va regăşi şi în 2020). 

 

Viaţa Nemţeană