6.8 C
Piatra Neamț
vineri, aprilie 19, 2024

CONCERTE EXTRAORDINARE SÂMBĂTĂ ŞI DUMINICĂ LA NEAMT ART FESTIVAL

Politică

Primarul social-democrat Ioan Filip, candidat pentru un nou mandat în fruntea comunei Zănești

Sâmbătă, 13 aprilie, la o întrunire organizată de filiala PSD Zănești la Căminul Cultural din localitate, primarul social-democrat Ioan Filip și-a anunțat...

Bărbat cu mandat european de arestare, prins la Piatra Neamț

La data de 9 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au acționat...

Bogdan Dumea, vizită la organizația PSD Piatra Neamț Neamț

Întâlnirea de lucru de astăzi a organizației municipale PSD Piatra-Neamt a fost una specială, prin participarea alături de noi a colegului nostru...

Doctorul Bogdan Mahu se alătură echipei PSD Piatra Neamț. ”Este mai mult decât un gest de sprijin; este un angajament pentru viitor!”

Îți mulțumesc, Bogdan, pentru curajul de a te alătura acestei călătorii, pentru încrederea de a investi într-un proiect care ne responsabilizează pe toți și pentru energia pe care o aduci echipei! Am convingerea că, împreună, vom scrie istorie pentru Piatra-Neamț, vom construi o comunitate în care sănătatea și bunăstarea să fie la ordinea zilei. Bun venit în echipă!

NEAMŢ ART FESTIVAL îşi va consuma, în acest final de săptămână, ultimele două zile. Ca şi până aici, programul evenimentelor este unul dens şi variat.

Atât sâmbătă cât şi duminică,  pictorul pietrean Laurenţiu Dimişcă îşi demonstrează abilităţile artistice în domeniul street art. Astfel, între orele 9-12 şi 17-20, confirmând crezul Festivalului – SPAŢIU DESCHIS CULTURII – el va fi prezent pe platoul Curţii Domneşti, pentru a creea imagini izvorâte din preaplinul său artistic. 

Tot sâmbătă, 5 septembrie 2020, între orele 15-19, NEAMŢ ART FESTIVAL aduce în prim-plan un atelier de caligrafie. Intitulat  „Terapie prin Caligrafie”, evenimentul pregătit de Gabriela Zamă, va consta într-o expozitie şi un atelier de caligrafie în care participanţii vor putea lua contact direct cu materiale speciale pentru caligrafie, tocuri de colecţie, clasice sau moderne, kituri pentru începători, incluzând un WorkBook ce cuprinde manualul cu toate informaţiile şi exemplele necesare şi îşi vor putea exersa îndemânarea  utilizând, pentru a exersa, toc oblic, peniţă, călimară cu cerneală, foi speciale pentru caligrafie şi toate indicaţiile necesare pentru a experimenta această artă.

Datorită condiţiilor meteo nefavorabile de joi, din Piatra-Neamţ, NEAMT ART FESTIVAL, a reprogramat lansarea „Caietului de dramaturgie”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 5 septembrie 2020, ora 17:00, la scena de la Curtea Domnească. Prezentarea va fi făcută de scriitorul Emil Nicolae şi de Maria Hibovski.

„Caietul de dramaturgie” este o lucrare tipărită la Editura „Nona” care se adresează publicului cititor foarte tânăr. Datorită unui proiect mai vechi al actriţei Maria Hibovski, coordonatoarea clasei de actorie din cadrul Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ, la Editura „Nona” a ieşit pe piaţa cărţii un nou „Caiet de dramaturgie”. Cursanţii de la actorie au fost încurajaţi de profesoara lor ca pe lângă jocul actoricesc să şi scrie. Dintr-o joacă luată în serios, în care imaginaţia fiecărui copil a fost pusă în mişcare, au reieşit douăzeci şi unu de texte dramatice semnate de: Ivona Roşu, Luca Gall, Maria Teodora Sandu, Darius Ştefan Dobrea, Rareş Munteanu, Robert Alexandru Mirică, Victor Mihai Vădeanu, Adelina Berariu, Sara Maria Brehuţă, Alexandra Lorena Chiriţescu, Tudor Fecic, Ioana Grigoraş, Mara Ocneanu, Matei Ocneanu, Matei Nicolae Spiridon, Ilinca Şerban, Catrinel Elena Şuba, Ştefana Cătălina Tărniceru, Constantin Teodorescu (cu două texte) şi Ema Alexandra Todiraş.

La finele zilei, NEAMŢ ART FESTIVALaduce la Curtea Domnească PIANUL CĂLĂTOR.

De la ora 19:00, vor fi auzite sonoritățile pianului în concertul extraordinar susținut de Horia Mihail. Muzicianul, care a mai concertat la Piatra-Neamț, fiind invitat la „Vacanțe Muzicale” și în Stagiunea muzicală, este pianistul titular al proiectului Pianul călător, proiect marca Radio România Cultural, ajuns toamna aceasta la cea de a zecea ediție. Sub genericul „Beethoven 250”, repertoriul propus de Horia Mihail cuprinde lucrări ale compozitorului Ludwig van Beethoven, printre care se vor regăsi: „Sonata lunii” – partea I, Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 „Sonata Waldstein”, 32 Variațiuni în do minor pe o temă originală și celebra „Für Elise”, bagatelă pentru pian în la minor.

HORIA MIHAIL

Pianistul Horia Mihail a debutat în oraşul său natal Braşov, interpretând, la vârsta de zece ani, „Concertul în Re major” de Haydn. De atunci, a concertat de peste o mie de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu“ din Bucureşti şi cu Orchestra Naţională Radio.

După paisprezece ani de studii în România, cu prof. Stela Drăgulin, la Braşov, şi prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din Bucureşti, Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani.

„Subtilitatea ritmică şi articulaţia atmosferei şi a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică (Prokofiev) o primeşte foarte rar“, se scrie în ziarul Boston Globe, după una dintre apariţiile sale.

După ce a funcţionat o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov, în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii „Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi celistul Răzvan Suma, cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinătate, inclusiv la Piatra-Neamţ (2007).

În aprilie 2011, artistul a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat „Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”.

Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare, în fiecare an ce a urmat, printre alte proiecte solo şi camerale, sunt „Pianul călător”, „Duelul viorilor”, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, „Flautul de aur”/„Flautul fermecat”, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi „Vioara lui George Enescu la sate,” alături de Gabriel Croitoru.

În afara scenelor din România, în ultimii ani, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, München, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar şi în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.

În program: Ludwig van Beethoven

Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 în do diez minor „Sonata lunii” – partea I

Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 “Sonata Waldstein”

32 Variațiuni în do minor pe o temă originală WoO 80

„Für Elise” bagatelă pentru pian în la minor WoO 59

***

NEAMȚ ART FESTIVAL va trage cortina primei ediții duminică, 6 septembrie 2020, când, de la ora 19:00, la Curtea Domnească va avea loc un alt eveniment de marcă al lumii muzicale românești: violonistul Gabriel Croitoru va cânta o serie dintre cele mai cunoscute și apreciate compoziții destinate reginei instrumentelor de concert, așa cum este cunoscută și recunoscută a fi vioara. El va fi însoțit în demersul său muzical de pianistul Horia Mihail.

Proiectul VIOARA LUI ENESCU, marca Radio România Cultural, a pornit în urma faptului că, din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câştigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a aparţinut marelui compozitor român George Enescu.

GABRIEL CROITORU

Cu peste o mie de apariţii scenice violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezenţă în viaţa muzicală, în triplă postură de solist-concertist al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat “Transilvan” al Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca şi profesor universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Dinamismul, elocvenţa interpretărilor sale au putut fi constatate de public în concerte şi recitaluri susţinute pe scenele tuturor Filarmonicilor din România şi pe podiumuri de concert din întreaga lume. Gabriel Croitoru a apărut ca solist în compania unor orchestre importante, cum ar fi: London Royal Philharmonic, “Gewandhaus Orchester” Leipzig, Orchestra de cameră “Regina Sofia”, Festival String of Lucern Chamber Orchestra, Orchestrele simfonice din Monte Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes, South-West Symphony. Astfel a avut ocazia să colaboreze cu dirijorii: Leopold Hager, Jacques Bodmer, Odon Alonso, Arturo Tamayo, Emanuel Krivinne, Rudolf Baumgartner, Jean Leber, Michel Tabachnik, Paul Nadler, Hiroaki Masuda, Claude Bardon, Alan Tongue, Cem Mansur, Horia Andreescu, Ion Baciu, Ludovic Bacs, Iosif Conta, Cristian Brâncuşi, Paul Popescu, Ovidiu Bălan,

Romeo Râmbu, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Petre Sbârcea, Dorin Frandeş, Camil Marinescu, Modest Cichirdan, Alexandru Iosub, Emil Simon, Emanuel Elenescu, Valentin Doni, Ilarion Ionescu-Galaţi şi mulţi alţii.

A susţinut recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Cehă, China, Bulgaria, S.U.A., ţări din fosta URSS, Ungaria, România.

Din parcursul evoluţiei sale artistice, ca un factor major al progresului său, se evidenţiază participarea la viaţa competiţională naţională şi internaţională. În ţară, Gabriel Croitoru a participat şi a câştigat numai Premii I la toate ediţiile concursului “Cântarea României”, este deţinătorul Marelui premiu şi al trofeului “Lira de Aur” de la Concursul Naţional de Interpretare Instrumentală”C. Porumbescu” Suceava. Este câştigătorul Premiului I la Concursul Internaţional de vioară”Henryk Wieniawski” Lublin, Polonia (1979) şi la Concursul Internaţional de vioară”Pablo Sarasate” Pamplona, Spania (1991), precum şi al Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de

Sarasate. Este de asemenea câştigătorul multor altor premii importante, printre care: Premiul al II-lea (premiul întâi neacordat) la Concursul Internaţional de vioară “Tibor Varga” Sion, Elveţia, Premiulal III-lea la Concursul “N. Paganini” Genova, Italia, Premiul special al juriului la Concursul “Fritz Kreisler”, Viena, Austria şi a fost catalogat de către presa franceză de specialitate, ca “un violinist excepţional, având o tehnică impecabilă”, după ce a câştigat Premiul al II-lea (premiul I neacordat) la Concursul Internaţional “Zino Francescatti” Aix-en-Provence, Franţa (1987). Arta sa interpretative se regăseşte în numeroase înregistrări pentru fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune (în perioada 1987-2008) şi pe 8 CD-uri.

În ultimii ani, artistul a participat, alături de violonistul Liviu Prunaru şi de pianistul Horia Mihail, la turneele naţionale “Vioara lui Enescu” şi “Duelul viorilor: Stradivarius vs Guarneri”, evenimente ce l-au purtat pe scene din numeroase localităţi din întreaga ţară, unde a fost aplaudat de mii de spectatori entuziaşti.

Mai multe articole

Spațiu publicitar

Ultimele noutăți

Pipirig/Supărat că a pierdut bani, un tânăr a făcut praf aparatul slot machine din care a luat peste 4500 de lei

La data de 17 aprilie a.c., în jurul orelor 23:30, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Târgu-Neamț au fost sesizați prin...

Patru bărbați din Neamț, conduși la închisoare pentru trafic de droguri de risc și mare risc

La data de 17 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Roman au pus în executare un număr de patru mandate de...

Drogați și beți la volan, depistați de polițiști în trafic

La data de 18 aprilie a.c., în jurul orelor 08:10, polițiștii Serviciului Rutier Neamț, în timp ce desfășurau activități, pe DN15, în...

Anunturi Apaserv 18 aprilie 2024/Întreruperi, presiune, lucrări

Pentru remedierea unei avarii la reţeaua publică de distribuţie a apeipotabile, Compania Județeană APA SERV S.A. va fi pusă în situațianeplăcută de...

Târg de ONG-uri la Piatra Neamt

Duminică, 28 aprilie, între orele 13:00-18:00, vă invităm la primul târg de ONG-uri din Piatra-Neamț, #ONGfâșneț! Evenimentul de final al proiectului #ONGfâșneț, târgul de ONG-uri...