UN PARLAMENTAR CARE-ŞI FACE TREABA – DEPUTATUL IOAN MUNTEANU DESPRE O ŢARĂ CARE SE PIERDE: „În România sânt 7000-8000 de decese pe lună! UN PARLAMENTAR CARE-ŞI FACE TREABA – DEPUTATUL IOAN MUNTEANU DESPRE O ŢARĂ CARE SE PIERDE: „În România sânt 7000-8000 de decese pe lună!
DEPUTATUL IOAN MUNTEANU DESPRE O ŢARĂ CARE SE PIERDE „În România sânt 7000-8000 de decese pe lună!”Se vede, nu numai din cifre, cît din... UN PARLAMENTAR CARE-ŞI FACE TREABA – DEPUTATUL IOAN MUNTEANU DESPRE O ŢARĂ CARE SE PIERDE: „În România sânt 7000-8000 de decese pe lună!

DEPUTATUL IOAN MUNTEANU DESPRE O ŢARĂ CARE SE PIERDE

„În România sânt 7000-8000 de decese pe lună!”Se vede, nu numai din cifre, cît din calitatea exerciţiului parlamentar, că deputatul Ioan Munteanu îşi ia în serios treaba pentru care a fost trimis de nemţeni la Bucureşti.
Aflat la cel de al treilea mandat, Ioan Munteanu a păstrat, în 9 ani, primul loc la „cel mai activ şi mai prezent deputat de Neamţ”.
Sînt 14 în dreptul cărora scrie „NEAMŢ” în Palatul Parlamentului şi „4600” lei ori „5200” lei indemnizaţie/lunar. Pentru aceste sume, un parlamentar trebuie să meargă la serviciu, să iniţieze legi, să interpeleze miniştri, să-i întrebe, să participe la dezbateri. Dar, mai ales, trebuie să vină în teritoriu şi să stea de vorbă cu oamenii, cu primarii şi consilierii comunelor/oraşelor care sînt în colegiu, şi nu numai. Iar Ioan Munteanu se pricepe la asta.
Cele mai multe dintre cele 17 propuneri legislative ale parlamentarului colegiului 5 vizează domeniul agricol şi forestier, cu toate componentele lor. În schimb, declaraţiile politice acoperă o zonă mai variată şi complexă:

* „România de după noi”

* „Despre falimentul personal”

* „Din suferinţele unui scriitor contemporan”

* „Integrareea socială a copiilor cu autism este posibilă”

* „Tot despre reforma în sănătate”

* „Ce e de făcut?”

* „Ziua mondială a sănătăţii”

* „Ziua Mondială a Romilor”

* „Politica în judeţul Neamţ”

* „Impozitarea persoanelor fizice în agricultură”

* „Modificarea Constituţiei României”

* „Agricultura poate asigura banii pentru pensii?”

* „Regionalizarea României”

* „Am cîştigat sau am pierdut?”

„România de după noi” este un semnal de alarmă.

” România de după noi”

Să fie oare criza economică responsabilă şi de criza demografică de la noi şi din majoritatea ţărilor europene? Răspunsul este afirmativ, fară nicio urmă de îndoială.Dacă la recesămîntul din 2002 populaţia României era de 21,8 milioane locuitori, dacă în 2013 au mai rămas aproape 19 milioane, se estimează că în 2025 vor fi în jur de 18 milioane, iar în 2050 doar vreo 14 milioane. Profunzimea modificărilor demografice este greu de prevăzut, în condiţiile în care în ultimii 20 de ani s-a înregistrat cea mai neaşteptată scădere a populaţiei.
Deteriorarea permanentă a nivelului de trai reprezintă principala cauză a deceselor care afectează aproape toate categoriile de vîrstă. În ritmul de 7000-

8000 de decese pe lună, dar cu un număr redus de nou-născuţi, nu-i greu

de imaginat care va fi situaţia. Scorul negativ este dat, mai ales, de scăderea

natalităţii pe termen lung, dar şi de dimensiunea migraţiei externe a romînilor.

Ultimii 15 ani s-au aflat sub semnul a trei factori nefavorabili: mortalitate ridicată,

natalitate scăzută şi migraţie neaşteptat de mare, factori care au afectat populaţia ţării pe termen lung şi în mod categoric. Dacă la aceste aspecte adăugăm creşterea numărului de persoane vîrstnice, adică a populaţiei de vîrstă nefertilă, avem în faţa noastră o perspectivă îngrijorătoare din care lipsesc soluţiile de redresare pentru următorul interval de timp.Efectele acestei perioade sunt greu de anulat, chiar dacă am presupune că sar sfîrşi, în curînd, criza mondială şi că s-ar intra într-o etapă de normalitate economică. Ravagiile morale care i-au afectat pe romîni, lipsa de încredere în sistemul politic şi nesiguranţa zilei de mîine nu sunt deloc încurajatoare pentru revenirea la un spor natural pozitiv.
Cum va arăta România spre sfîrşitul secolului? Un astfel de exerciţiu de imaginaţie nu este deloc optimist. Deschiderea graniţelor şi migraţia naţiilor asiatice spre Europa va influenţa foarte mult şi structura populaţei din ţara noastră. Oare se va mai putea vorbi despre romîni ca despre o naţiune? Se vede prea bine că atunci cînd umanitatea face greşeli urmările sunt greu de prevăzut, dar şi mai greu de înlăturat.Acum, cînd nu e prea tîrziu, statul trebuie să asigure, în regim de urgenţă, sume consistente destinate copiilor: alocaţii, burse, gratuităţi pentru manuale, rechizite, haine. Numai aşa îi vom putea convinge pe tineri să-şi mai dorească copii, şi numai aşa se va mai putea vorbi despre români”

Ioan MUNTEANU

Sinteza activitatii parlamentare în legislatura 2012-prezent
DEPUTAT
ales deputat în circumscripţia electorală nr.29 NEAMŢ, colegiul uninominal nr.5

Formaţiunea politică:

PSD – Partidul Social Democrat

Grupul parlamentar:

Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat

Comisii permanente

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice – Secretar

Grupuri de prietenie cu Parlamentele altor state:

Grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Bahrein Preşedinte
Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Macedonia
Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Federală Germania

Activitatea parlamentara în cifre:

Luări de cuvânt: 19 (în 15 şedinţe)

Declaraţii politice: 14 (din care 12 consemnate conform materialului depus la secretariatul de

Propuneri legislative sedinţă) 17 initiate:
Întrebari şi interpelari: 5

Biroul parlamentar din colegiul uninominal nr.5, Neamţ:
• Piatra Neamț, Str.Vasile Conta, Nr.57
Telefon: 0724 334 332

Viaţa Nemţeană