Astăzi, la Sinagoga Catedrală ”Baal Shem Tov”, Ziua Victor Brauner Astăzi, la Sinagoga Catedrală ”Baal Shem Tov”, Ziua Victor Brauner
Ziua Victor Brauner este marcată astăzi, 15 iunie la Piatra Neamţ, la Sinagoga Catedrală Baal Shem Tov, într-o organizare de excepţie. Victor Brauner s-a... Astăzi, la Sinagoga Catedrală ”Baal Shem Tov”, Ziua Victor Brauner

Ziua Victor Brauner este marcată astăzi, 15 iunie la Piatra Neamţ, la Sinagoga Catedrală Baal Shem Tov, într-o organizare de excepţie.

Victor Brauner s-a născut la 15 iunie 1903 la Piatra Neamţ şi a fost al treilea din cei șase copii ai lui Deborah și Herman Brauner, un fabricant de cherestea din Piatra Neamț. A fost frate al etnomuzicologului Harry Brauner și al fotografului Théodore (Teddy) Brauner, respectiv cumnat (târziu) al folcloristei și artistei plastice Lena Constante, potrivit wikipedia.

Devenit deja un eveniment tradițional, ”Ziua Victor Brauner” are ca obiectiv principal focalizarea atenției publicului interesat de cultură asupra segmentului artistic avangardist, în lăuntrul căruia s-a afirmat și marele pictor născut la Piatra-Neamț.

Totodată, manifestările programate își propun să evidențieze și ecourile târzii (postbelice) ale avangardei, așa cum se reflectă ele în diferite domenii: arte vizuale, literatură, muzică, teatru etc. Pe deasupra, găzduind evenimentul în Sinagoga Catedrală ”Baal Shem Tov” din Piatra-Neamț, avem în vedere promovarea acestui monument istoric (1766), unic în Europa.

Anul acesta, ”Ziua Victor Brauner” (sâmbătă, 15 iunie 2019) va cuprinde două momente importante:

1. Colocviul ”Avangarda merge-n Paradis” (de la ora 11.00), la care vor participa exegeți ai avangardei (critici și istorici literari și de artă, profesori universitari, scriitori, colecționari de artă) sosiți de la Chișinău, București, Craiova, Iași și Suceava;

2. Momente artistice menite să-l omagieze pe Victor Brauner și avangarda, în general (vernisajul expoziției colective a Filialei Neamț a U.A.P.R., acordarea Premiilor ”Victor Brauner”, recitaluri muzicale de canto și instrumentale, proiecții de filme referitoare la teatrul experimental și la baletul modern, recitaluri de poezie).

Precizăm că ”Ziua Victor Brauner” este un proiect finanțat de Federația Comunităților Evreiești din România (C.M.) și realizat de Comunitatea Evreilor Piatra-Neamț în colaborare cu Filiala Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Liceul de Arte ”Victor Brauner” Piatra-Neamț și Teatrul Tineretului.

 

Viaţa Nemţeană