Asaftei(ALDE Neamţ), despre crucile românilor batjocorite de maghiari: UDMR să nu uite că trebuie să-şi ţină în frâu exaltaţii! Asaftei(ALDE Neamţ), despre crucile românilor batjocorite de maghiari: UDMR să nu uite că trebuie să-şi ţină în frâu exaltaţii!
Preşedintele ALDE Neamţ, Ion Asaftei, este singurul politician local care a luat atitudine faţă de batjocura pe care câţiva etnici maghiari a făcut-o asupra... Asaftei(ALDE Neamţ), despre crucile românilor batjocorite de maghiari: UDMR să nu uite că trebuie să-şi ţină în frâu exaltaţii!

Preşedintele ALDE Neamţ, Ion Asaftei, este singurul politician local care a luat atitudine faţă de batjocura pe care câţiva etnici maghiari a făcut-o asupra crucilor eroilor români, pe care le-a înfăşurat cu saci de gunoi într-un cimitir din judeţul Bacău. Liderul ALDE Neamţ a precizat din start că nu doreşte să transforme subiectul în agent electoral şi că nu este vorba de campanie elector. Cunoscut pentru patriotismul său, Asaftei a dat dovadă de echilibru dar şi de hotărâre în declaraţii: 

„Apropos de incidentul neplăcut de la Dărmăneşti- Bacău (Valea Uzului)în care nişte minţi întunecate au avut tupeul, îndrăzneala, au avut obrăznicia să acopere cu saci de gunoi crucile eroilor noştri, crucile românilor căzuţi pentru ţărâna asta pe care călcăm! Eu fac un apel, atât cât îmi permit mie competenţele – dar ca român sunt cât se poate de competent, fac deci un apel la linişte, la calm! UDMR să nu uite că trebuie să-şi ţină în frâu exaltaţii, să nu uite că între morţi nu sunt hotare, fie că sunt români, unguri nemţi, ruşi ş.a. Morţii sunt morţi! Dar când e vorba de eroii noştri, poporul român este foarte sensibil la aşa ceva. Îndemn la calm, la restabilirea echilibrului, pentru că cineva spunea cândva, să aibă grijă oricine să nu stârnească bestia din poporul român. Îi îndemn pe cei de la UDMR să fie cuminţi, să stea liniştiţi, să înţeleagă că noi am fost alături de UDMR pentru a-şi realiza nişte interese în Ardeal pe care în altă parte nu le-ar fi obţinut, inclusiv pe cele privind eroii lor. Să nu spunem mai mult, să nu băgăm cuţitul în rană!

 Sper să înţeleagă oricine că s-a mers prea departe. E vorba de noi, de România, de morţii şi eroii noştri!”

Crucile soldaților români îngropați în cimitirul de la Valea Uzului, care aparține de localitatea băcăuană Dărmănesti, au fost acoperite cu folii de nailon de mai mulți cetățeni de origine maghiară, care s-au lăudat, apoi, cu fapta lor pe rețelele sociale.

Cimitirul cuprinde osemintele militarilor de mai multe naționalități, inclusiv români, și este disputat de etnicii maghiari, care au făcut presiuni politice pentru a împiedică inaugurarea părții reamenajate de autoritățile din Dărmănesti, relatează ziarul Deşteptarea în https://www.desteptarea.ro/crucile-ostasilor-romani-din-cimitirul-de-la-valea-uzului-acoperite-de-maghiari-cu-nailoane/?fbclid=IwAR0MWbhwYfU1qasSZpBWI_-G6O51FyOEJ_80FQF2iYUBXRV71WzrQx1g12c

 

Viaţa Nemţeană