Asaftei, la întrunirea Românilor de Pretutindeni la Piatra Neamţ: „Fondul problemei rămâne să aducem românii înapoi acasă!” Asaftei, la întrunirea Românilor de Pretutindeni la Piatra Neamţ: „Fondul problemei rămâne să aducem românii înapoi acasă!”
Ministerul Românilor de Pretutindeni a organizat astăzi, la Piatra Neamţ, cea de a treia întrunire din programul „Informare acasă, siguranţă în lume!”, program care... Asaftei, la întrunirea Românilor de Pretutindeni la Piatra Neamţ: „Fondul problemei rămâne să aducem românii înapoi acasă!”

Ministerul Românilor de Pretutindeni a organizat astăzi, la Piatra Neamţ, cea de a treia întrunire din programul „Informare acasă, siguranţă în lume!”, program care a debutat la Piatra Neamţ în urmă cu trei ani şi s-a extins, apoi, la nivel naţional.

Mă bucur că această campanie se derulează în Neamţ, un judeţ în dezvoltare, pecare se suţin deopotrivă cultura şi turismul. Vorbim de românii de pretutindeni, eu personal, sunt mândru că m-am născut român, pe aceste locuri de cultură şi istorie, dintr-o familie de răzeşi care a transmis dragostea de ţarp din generaţie în generaţie. De aceea, cred că prioritar pentru noi este să aducem românaşii noştri acasă, înapoi!”, a declarat Ion Asaftei, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Camapania naţională desfăşurată sub sigla Guvernului, în parteneriat cu autorităţile locale, îşi propune să informeze românii cu privire la drepturile şi responsabilităţile pe care le au în ţările în care intenţionează să muncească sau să locuiască. Românii sunt informaţi despre capcanele peste care pot da în condiţiile muncii la negru sau plecării prin anunţuri on line. 

„Cei din Europa, pe care i-am crezut că ne respectă în mod egal, aşa cum îi respectăm noi , au început să ne dea lecţii la noi în ţară, cum să trăim şi cum să ne gospodărim. Dacă aici îşi permit facă ceea ce fac, la noi în ţară, mă întreb, în ce manieră sunt trataţi românii noştri, care sunt afară. De aceea, mă bucur că avem aceste întâlniri şi dezbateri şi aici, la Piatra Neamţ! În această plecare a românilor din ţară sunt şi efecte psihologice, atât pentru cei plecaţi acolo, cât şi pentru familiile rămase aici. Consider că aceste dezbateri informative organizate de Guvernul României, cu  privire la drepturile pe care compatrioţii noştri le au în străinătate, dar şi informaţiile de prevenţie, sunt un pas important în acest fenomen al migraţiei. Fondul problemei rămâne, însă, să aducem românii, înapoi acasă!

La întâlnirea desfăşurată începând de la orele 14, 00, la Consiliul Judeţean (sala mare a fost plină), au participat şi reprezentanţi ai Primăriei Piatra Neamţ – Gianina Cloşcă – Direcţia de Asistenţă Socială, subprefectul Nicolae Doru Ungurean, inspectorul şcolar Ioan Milea, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorail de Muncă şi ai Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de muncă. 

Viaţa Nemţeană