Arsene dă cu Ţapu de pământ! Arsene dă cu Ţapu de pământ!
(foto: vestea.net) Cu riscul ca domnul senator PNL Eugen Ţapu Nazare să ne tachineze (ca să folosim un eufemism) în conferinţele de presă că... Arsene dă cu Ţapu de pământ!

(foto: vestea.net)

Cu riscul ca domnul senator PNL Eugen Ţapu Nazare să ne tachineze (ca să folosim un eufemism) în conferinţele de presă că de ce scriem (să ne iertaţi, domnule parlamentar de Neamţ, da asta au învăţat unii să facă!), publicăm mai jos, ad litteram, răspunsul pe care l-a dat preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ senatorului Eugen Ţapu Nazare referitor la subiectul datoriilor la Spitalul Judeţean Neamţ. Pentru corectitudine, deşi nu figurăm pe lista de preferaţi a domnului senator şi nu ne parvin comunicatele de presă, publicăm şi declaraţia senatorului Eugen Ţapu, care a generat răspunsul de mai jos. 

Precizăm doar că pe pagina de fb. a preşedintelui Ionel Arsene, alături de poza senatorului apare şi o poză de păcălici din cărţile de joc.

Ionel Arsene:

Vorba din popor „prostul nu e prost destul, dacă nu e și fudul“, se potrivește perfect lui Eugen Țapu Nazare, care flutură minciuni în presă, cum că Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț ar avea datorii și nimănui (din PSD) nu i-ar păsa.

Raportându-se la o situație financiară a spitalului valabilă în luna martie, acest parlamentar vrea să inducă ideea că unitatea spitalicească se confruntă cu grave probleme, ministerul de resort este indiferent față de soarta acestui spital și, mai mult, Consiliul Județean Neamț, reprezentat de către mine în calitate de președinte, nu are nici o atitudine în fața problemei semnalate de către el.

Obișnuit să citească până învață pe de rost doar carțile de șeptică, Țapu nu înțelege ce e aia o factură, termen scadent sau plăți curente, noțiuni specifice oamenilor serioși. Doar pentru a găsi pretext să atace PSD – pentru că asta înseamnă în mintea lui să facă Opoziție, știe că trebuie să arunce cu acuze și nu să vină cu vreo idee – marele liberal de Neamț nici măcar nu s-a obosit să întrebe la Consiliul Județean care este situația reală!

Domnule Țapu, sunteți departe de realitate! Departe tare și ar trebui, ca un fost om de afaceri ce sunteți, să știți să interpretați facturile, să nu amestecați mere cu pere sau țevile de la canalizare cu perfuziile! Încurcați plățile curente cu cele aflate în sold și cu datoriile trecute de termen! Ar trebui să știți că în momentul în care o factură ajunge în contabilitate, ea se înregistrează. Adică apare în sold, dar nu este considerată datorie decât după ce îi trece scadența!

Așa, pentru luminarea minții leneșe, vă prezint o situație financiară a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, înregistrată la data de 31.05.2019. Aflați că în acea zi au fost înregistrate plăți restante în sumă de 904.686 lei, din care 17.367 de lei înseamnă datorii către furnizori de bunuri și servicii cu finanțare de la bugetul de stat, pentru care nu s-a primit finanțare de la DSP Neamț (11.063 lei sub 30 de zile și 6.304 lei peste 30 de zile) și alte plăți – către furnizorii de bunuri și servicii cu finanțare din programe de sănătate CJAS, în cuantum de 887.319 lei (658.367 lei sub 30 de zile și 228.952 lei peste 30 de zile).

Dacă tot mi-a dat ocazia, îl anunț pe această cale că Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț nu doar că are un buget record în acest an, dar a beneficiat și de milioane de euro pentru echipamente de ultimă generație, iar dumnealui sau peneliștii din județ nu au avut nicio contribuție!

Sincer să fiu, mă surprinde că Țapu este atât de guraliv în presă. Pentru că în Parlament a avut o singură (1) luare de cuvânt din 2016 până azi. Ceea ce e un progres, pentru că între 2012 și 2016 nu a avut niciuna! Este doar purtător de batistuță în parlamentul României în deserviciul nemțenilor!

Eugen Țapu, senator PNL: ”Ședințele foto ale ministrului PSD Sorina Pintea nu rezolvă problemele Spitalului Județean de Urgență Neamț”

Într-un exercițiu de imagine menit să îndepărteze atenția opiniei publice de la gravele probleme cu care se confruntă sistemul sanitar, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ține prima pagină cu vizitele neanunțate prin spitalele României. În tot acest timp, bolnavii, dar și corpul medical, sunt nevoiți să suporte toate lacunele unui sistem subfinanțat, scăpat de sub control. Bolnavii vin cu medicamente și lenjerii de acasă, în unele cazuri stau câte doi în pat, iar corpul medical abia face față presiunilor și lipsurilor din spitale, cele mai multe dintre ele cauzate de neplata datoriilor către furnizori.

În luna martie a acestui an, PNL Neamț, prin vocea senatorului Eugen Țapu, i-a adresat o interpelare ministrului Sorina Pintea, cu privire la situația datoriilor înregistrate de către Spitalul Județean de Urgență Neamț, la acea dată de un milion de euro, datorii care ar fi trebuit achitate de către minister. Nici până în acest moment ministrul Sănătății nu a răspuns, deși peste câteva zile se  împlinesc trei luni de la acea interpelare și avea obligația să ofere explicații în 30 de zile.

”Lipsa de reacție la o problemă vitală pentru locuitorii județului Neamț denotă dezinteres maxim din partea ministrului PSD, Sorina Pintea, a declarat, dezamăgit, Eugen Țapu. Acest gen de atitudine denotă și sfidare, dar arată clar lipsa soluțiilor pe care ministerul ar trebui să le aibă. Cu ce sunt vinovați nemțenii că sistemul este gestionat greșit? Câți mai trebuie să se chinuie și să moară în spitale, doar pentru că ministrul Pintea nu are soluții? În România secolului XXI, se moare în spitale, iar doamna ministru se ține de ședințe foto, care însă nu rezolvă problemele Spitalului Județean de Urgență Neamț”.

Nu în ultimul rând, Eugen Țapu consideră că vinovat de această situație se face și Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. ”Îl vedem mereu la televizor, în spatele oricărui oficial PSD care dă declarații. Dar nu am văzut până acum o preocupare efectivă pentru acoperirea datoriilor Spitalului Județean Neamț. Probabil pentru că, așa cum am mai declarat în urmă cu câteva zile, Ionel Arsene are atât de puține în comun cu medicii și profesorii”.

Biroul de presă al PNL Neamț

Viaţa Nemţeană