ARC peste timp la Oglinzi: Tabără inaugurată pentru românii de pretutindeni ARC peste timp la Oglinzi: Tabără inaugurată pentru românii de pretutindeni
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero şi secretarul de stat din Ministerul Tineretului, Remus Munteanu, au inaugurat, astăzi, la Oglinzi, programul de tabere... ARC peste timp la Oglinzi: Tabără inaugurată pentru românii de pretutindeni

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero şi secretarul de stat din Ministerul Tineretului, Remus Munteanu, au inaugurat, astăzi, la Oglinzi, programul de tabere ARC, dedicat copiilor românilor din Diaspora şi comunităţile istorice din afara graniţelor ţării, program care se derulează de 10 ani în România.

Evenimentul de la Centrul de agrement Oglinzi, județul Neamț, a început la  ora 14:00, şi s-a bucurat de prezenţa reprezentanților autorităților locale și a celor 150 de copii din Bălți (Republica Moldova), Voivodina (Serbia) și Ungaria, participanți ai primei serii.

Natalia Intotero a declarat că anul acesta a crescut cu 50 la sută numărul locurilor din aceste tabere, ”de-a lungul celor zece ediţii, au participat peste 20.000 de tineri la taberele organizate la Oglinzi şi Sulina”.

Sunt zece ediţii, în total aproximativ 20.000 de tineri, fie că vorbim de tineri din comunităţile istorice, Diaspora, Diaspora de mobilitate. În aceşti zece ani au avut posibilitatea de a veni pentru o săptămână în România, de a cunoaşte alţi tineri români din alte ţări, de a socializa, de a-şi aprofunda cunoştinţele de limbă română, de a îmbunătăţi cunoştinţele de istorie, geografie, meserii care ne caracterizează pe noi, românii. Mulţumesc că aţi făcut posibil continuarea acestui proiect foarte important”, a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

În 2018 a crescut cu 50 la sută prezenţa şi derularea acestui proiect, de la 2.000 de locuri câte era anul trecut, la 3.000 de locuri anul acesta. Vor fi 2.700 de locuri pentru perioada de vară, din care 750 la Oglinzi şi 1.950 la Sulina, şi aproximativ 300 pentru perioada de iarnă. Faptul că tinerii noştri etnici, acum avem din Serbia, Ungaria şi Republica Moldova, au putut să descopere anumite tehnici din meseriile ce caracterizează această zonă, a fost posibil datorită implicării Consiliului Judeţean. Este foarte important ca cei care vin aici să plece acasă cu mai multe cunoştinţe. Doamne ajută la cât mai multe manifestări de acest gen şi de la an la an să creştem numărul participanţilor”, a mai spus ministrul Natalia Intotero.

Acest program ARC este extrem de important şi cred că astfel de programe ne ajută să ne vedem interesul pe care noi, românii, îl avem în a ne sprijini comunităţile de români din afara graniţelor. Trebuie să dezvoltăm acest program pentru că doar aşa putem fi împreună în anul Centenarului. Consiliul Judeţean Neamţ va sprijini în continuare acest proiect şi împreună putem face foarte multe pentru cei care trăiesc în afara graniţelor României”, a spus  preşedintele Consiliului Judeţean  Neamţ.

Taberele au loc în centrele de agrement de la Sulina – Tulcea, în perioada 26 iunie – 28 august şi Oglinzi – Neamţ, în perioada 25 iunie – 30 iulie, în serii consecutive de câte 7 zile.

La sesiunea de vară a taberelor vor participa 2.700 de copii ai românilor din comunităţile istorice şi Diaspora de mobilitate, iar mulţi dintre ei vizitează pentru prima dată România.

Programul de tabere „ARC” își propune să creeze și să păstreze legături între cetățenii și etnicii români din diferite țări, să ofere cunoștințe despre cultura și civilizația românească, să promoveze valorile patrimoniului cultural românesc.

 

Viaţa Nemţeană