Apel la decenţă făcut de preotul Pantalon: Nu mai vorbiţi în biserică! Apel la decenţă făcut de preotul Pantalon: Nu mai vorbiţi în biserică!
Preotul parohiei Buna Vestire din Dărmăneşti, Dumitru Pantalon, a făcut sâmbătă un apel către enoriaşi, la sfârşitul slujbei de pomenire a morţilor, amintindu-le o... Apel la decenţă făcut de preotul Pantalon: Nu mai vorbiţi în biserică!

Preotul parohiei Buna Vestire din Dărmăneşti, Dumitru Pantalon, a făcut sâmbătă un apel către enoriaşi, la sfârşitul slujbei de pomenire a morţilor, amintindu-le o regulă care de obicei se învaţă în cei 7 ani de acasă: Nu mai vorbiţi în biserică, în timpul slujbei!

„Anul 2019 este declarat anul în care nu se vorbeşte în biserică”, a spus preotul, cu precizarea că de fapt, „nu se vorbeşte în Biserică, în timpul slujbei. Nu trebuie să se vorbească! Am vrut să pun un afiş pe uşa de la intrare, dar s-ar fi putut interpreta că în ceilalţi ani a fost voie să vorbiţi. În timpul slujbei nu se vorbeşte. Anul acesta să se facă un efort să nu mai vorbiţi, iar la anul nu va mai fi nevoie să reamintim acest lucru. Dacă este cazul, nici nu vă mai pupaţi în biserică. Ştim, pupatul este un salut creştinesc de pe vremea Mântuitorului(…) haideţi să încercăm să face acest lucru!”, a spus preotul Pantalon. 

Este ştiut şi deranjant faptul că în unele biserici ortodoxe se vorbeşte în timpul slujbei. Lipsa de participare reală la rugăciunile venite dinspre altar este problema fiecăruia, dar gălăgia din biserică deranjează pe toată lumea.

Interesantă este reacţia enoriaşilor, aşa, ca la români, luată jumătate în glumă, jumătate în serios. „Dacă nu  uită doamna X cu ce eşti îmbrăcată şi dacă ţi-ai schimbat pălăria, nu poate(…)”.

Pe de altă parte, o enoriaşă oarecum cunoscută, a comentat nemulţumită toată slujba de pomenire, că ei nu i s-a pus borşul în faţă, şi cu ce face ea veşnica pomenire. Şi a vorbit, şi a vorbit, şi a vorbit…

Până la urmă, aceste lucruri ţin de educaţie.

„Venim dintr-o atracţie oarecare la biserică, poate dintr-o superstiţie, poate din convenienţă socială. Puţini sunt aici care stau tot timpul cu gândul la rugăciune, la ceea ce se săvârşeşte, la ceea ce face preotul, la ceea ce se cântă la strană. Pentru că mereu suntem asaltaţi de gânduri”.

Părintele Gheorghe Calciu

Viaţa Nemţeană