90 de ani de la naşterea Iuliei Hălăucescu, Doamna Acuarelei Româneşti 90 de ani de la naşterea Iuliei Hălăucescu, Doamna Acuarelei Româneşti
„Am muncit și-am respectat harul cu care m-a înzestrat natura, Dumnezeu și doar atît. Restul a venit fără știrea și vrerea mea. M-am dăruit... 90 de ani de la naşterea Iuliei Hălăucescu, Doamna Acuarelei Româneşti

Am muncit și-am respectat harul cu care m-a înzestrat natura, Dumnezeu și doar atît. Restul a venit fără știrea și vrerea mea. M-am dăruit artei și oamenilor..

Iulia Hălăucescu – pictor, grafician membru permanent al Uniunii Artistilor Plastici din România (UPA). S-a născut la 31 martie 1924, în Tarcău, județul Neamţ, într-o familie cu vechi tradiții creştin-ortodoxe, tatăl ei fiind preot.

A absolvit Academia de Filosofie (Bucureşti, 1948 – Estetica) şi Institutul de Arte Plastice “N. Grigorescu” (Bucureşti, 1953), după ce a studiat pictura separat cu R. Schweitzer-Cumpană, artist emerit al artei. Din 1954  a fost un membru al UPA, participând de asemenea, în comisii internatnaţionale (1963-1968, 1978-1990) şi a fost preşedinte al filialei Piatra-Neamţ timp de 18 ani. Între 1956-1960 a participat în activitatea grupului de cercetare ştiinţifică pentru problemele de arta din regiune Bicaz. Ea a iniţiat lucrări de  cercetare pentru descoperirea unora dintre lucrările lui Lascăr Vorel şi a jurnalul său, , si a asistat fondarea Muzeului de Artă din Piatra Neamt (1964), fiind considerată unul dintre cei cinci membri fondatori.  A iniţiat, de asemenea, construirea  Galeriilor de Artă ale UPA în Piatra-Neamţ (1989).
A murit pe 18 decembrie 2007 la reşedinţa din Piatra Neamţ.

 

Expoziții- Iulia Hălăucescu a avut 58 de expoziţii personale, din care 6 în Bucureşti, în 1984 Ministerul Culturii şi UPA a organizat o retrospectivă la Bucureşti la Sala “Dalles”, Praga – 1957, Bayonne – 1992; 9 expoziţii în Iaşi, Cluj, Bacau, etc, o expoziţie personală itinerată  la mai multe oraşe mari din întreaga ţară (Arad, Tg Mures etc. ), de către Muzeul de Artă Românească, de asemenea retrospective la aniversările a 70 şi 75 de ani în muzee de artă majore.

 

Participă la expoziţii colective în strainatate – deţinute de Ministerul Culturii şi UPA: 38 în 21 de ţări (Cehia, Egipt, Albania, Maroc, Siria, Grecia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Japonia, Iugoslavia, Irak, Pakistan, Mexic, Germania, Franţa, Turcia, Suedia, Brazilia, Italia, Argentina, Israel).

Muzeul de Artă Piatra Neamţ, în colaborare cu Fundaţia Iulia Hălăucescu organizează, în această perioadă, expoziţia omagială dedicată Doamnei Acuarelei Româneşti. Vernisajul a avut loc vineri seara.

Viaţa Nemţeană