Alegeri locale: ALDE anunţă colaborare cu PSD! Alegeri locale: ALDE anunţă colaborare cu PSD!
Alegeri locale: ALDE anunţă colaborare cu PSD! POLITICĂ 1 august 2020 Viaţa Nemţeană Biroul Politic Central al Partidului Alianța Liberalilor și Democraților –ALDE întrunit în sedință... Alegeri locale: ALDE anunţă colaborare cu PSD!

Alegeri locale: ALDE anunţă colaborare cu PSD!

POLITICĂ 1 august 2020 Viaţa Nemţeană

Biroul Politic Central al Partidului Alianța Liberalilor și Democraților –ALDE întrunit în sedință joi, 30.07.2020, a hotărat încheierea unui acord politic de colaborare cu PSD în vederea alegerilor locale din 27 septembrie a.c. intitulat ,,Pentru o administrație competentă și profesională ”.

Ce presupune această colaborare? Vor fi liste comune şi candidaţi comuni?

În ultima sa colaborare electorală, la Neamţ, PSD a înghiţit UNPR-ul în 2016.

E adevărat că ALDE nu e UNPR iar Ion Asaftei este chiar un lider de partid, dar coordonatele acestui acord rămân, deocamdată neclare.

Dacă e să ne luăm după Călin Popescu Tăriceanu, „scopul acestui acord nu este doar de a ne sprijini reciproc candidaţii la alegerile locale, ci de a pune bazele unei alternative serioase la incompetenţii din PNL, neomarxiştii din USR şi turnătorii din PMP. Mulţumită acestei alianţe vom asigura majorităţi cât mai consistente în consiliile locale şi judeţene”.

Vorbind e colaborarea declarată de Tăriceanu, există două situaţii – „a ne sprijini reciproc candidaţii la alegerile locale”, pe de o parte; pe o alta, „Mulţumită acestei alianţe vom asigura majorităţi etc”.

Sprijinul reciproc al candidaţilor presupune că fiecare partid vine cu proprii candidaţi. Alianţa politică poate înseamna o listă comună, pentru că vorbim de o alianţă electorală, alta decât cele două partide au avut-o şi o mai au la Neamţ.

Acordul poate schimba şi datele campaniei. Este posibil un candidat comun pentru Primăria Piatra Neamţ, de exemplu? ALDE l-a oficializat deja pe Ciprian Enache iar la PSD se vorbeşte despre fostul ministru Răzvan Cuc.

Ion Asaftei, preşedintele ALDE Neamţ, ne-a declarat că la acest moment este vorba despre un acord politic de colaborare, fără a intra în amănunte, care vor fi stabilite ulterior.

Viaţa Nemţeană