Gara Piatra Neamț, trenul Patria, locul de unde Antonescu a ordonat recucerirea Basarabiei Gara Piatra Neamț, trenul Patria, locul de unde Antonescu a ordonat recucerirea Basarabiei
Astăzi, Ziua Ceferistului. După 83 de ani de la greva  din atelierele Grivița, ceferiștii marchează astăzi, mai mult sau mai puțin, ziua de 16... Gara Piatra Neamț, trenul Patria, locul de unde Antonescu a ordonat recucerirea Basarabiei

Astăzi, Ziua Ceferistului. După 83 de ani de la greva  din atelierele Grivița, ceferiștii marchează astăzi, mai mult sau mai puțin, ziua de 16 februarie, când, nemulțumiți de condițiile de muncă, au făcut una din grevele devenite istorie. Soldată cu violență, greva lor a fost preluată ca agent de propagandă a regimului comunist.

În Piatra Neamț, deși departe de a fi oraș de tranzit, gara a fost dată în folosință încă din 1913.

În noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, generalul Ioan Antonescu –  în prezența generalului comandant al Armatei 11 germane Ritter von Schobert și a altor generali și ofițeri superiori români și germani, în trenul Patria din gara Piatra Neamț – unde se afla Marele Cartier General, a rostit ordinul rămas în conștiința neamului românesc: Ostași – vă ordon: treceți Prutul! 

După unele opinii, Antonescu ar fi dat ordinul care a făcut istorie, din Gara Veche, de la 1 Mai (foto jos). Cum însă, de la darea în folosinţă a gării până la 1941 au trecut deja 30 de ani, tindem să credem că ordinul a venit de pe peronul actualei gări.

S

Atunci a început recucerirea Basarabiei și Bucovinei de Nord.

Gara din Piatra Neamț (monument istoric) a devenit celebră din 2007, când regizorul Francisc Coppola a filmat câteva secvențe pentru filmul Tinerețe fără Tinerețe.

 

Viaţa Nemţeană