161 de ani de statistică oficială românească 161 de ani de statistică oficială românească
Valentin ANDRIEŞ Astăzi, statisticienii au sărbătoresc 161 de ani de la înființarea Serviciului de Statistică din România, care a luat naștere prin decretul semnat... 161 de ani de statistică oficială românească

Valentin ANDRIEŞAstăzi, statisticienii au sărbătoresc 161 de ani de la înființarea Serviciului de Statistică din România, care a luat naștere prin decretul semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 12 iulie 1859.

Statistica oficială românească duce mai departe bunele tradiții statornicite în timp, fiind arhivarul istoriei în cifre a României și oferind informații utile, în deplin acord cu principiile solide ale întemeietorului său, Dionisie Pop Marțian, care a susținut permanent că materialul statistic trebuie pus la îndemâna tuturor. În calitate de reprezentant județean al Statisticii oficiale, Direcția Regională de Statistică Neamț realizează lucrările și cercetările statistice din Programul Statistic Național Anual, acoperind statistica economică, socială, conturile naționale și statistica prețurilor în județul Neamț. Instituția culege, prelucrează, stochează și analizează datele statistice în cele peste 120 cercetări statistice anuale, trimestriale, lunare sau săptămânale pe care le coordonează și asigură o radiografie fidelă a fenomenelor socio-economice din județul Neamț, prin publicațiile editate, respective buletine statistice lunare, Anuarul Statistic al județului, Breviarul turistic și analize demografice”, ne-a declarat  Claudiu Harabagiu-Leporda, directorul executiv al Direcției Regionale de Statistică Neamț.

De asemenea, echipa DRS Neamț colectează date de la aproape 62.000 unități statistice (gospodării, instituții, agenți economici) parte din eșantioanele lucrărilor anuale și infraanuale, iar datele prelucrate statistic, cu respectarea tuturor normelor privind confidențialitatea, sunt furnizate instituțiilor publice, operatorilor economici, instituțiilor financiar-bancare, mass-media, publicului interesat.

“La 161 de ani de la înființare, mulțumim tuturor colaboratorilor noștri, furnizori și beneficiari de date, și îi felicităm din suflet pe statisticieni, care, cu devotament și pasiune, construiesc zi de zi, statistica oficială românească! La mulți ani, Institutului Național de Statistică și structurilor teritoriale! La mulți ani tuturor statisticienilor!”, a mai spus Claudiu Harabagiu-Leporda, șeful DRS Neamț.

Viaţa Nemţeană

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.