12 octombrie: un român a sculptat capul lui Isus din cea mai mare statuie din lume 12 octombrie: un român a sculptat capul lui Isus din cea mai mare statuie din lume
Devenind celebru în Franța ca portretist, sculptorul român Gheorghe Leonida a fost inclus de către Paul Landowski în echipa care a început să lucreze la statuia... 12 octombrie: un român a sculptat capul lui Isus din cea mai mare statuie din lume

Devenind celebru în Franța ca portretist, sculptorul român Gheorghe Leonida a fost inclus de către Paul Landowski în echipa care a început să lucreze la statuia gigantică de la Rio de Janeiro în 1922, fiind însărcinat să realizeze capul statuii Mântuitorului, relatează wikipedia.ro.

Cu sprijinul Franței și Vaticanului s-a reușit realizarea proiectului și sfințirea statuii la data de 12 octombrie 1931. Edificiul, reprezentativ pentru Art Deco, are o înălțime de 30 metri, împreună cu soclul 38 de metri. Soclul ocupă o suprafață de 100 m2. Lățimea statuii, la nivelul brațelor, este de 28 metri, iar masa sa este de 1.145 de tone, masa aproximativă a capului este de 30 de tone, iar cea a fiecărei mâini de 8 tone. Capul măsoară 3,75 m, fiecare mână 3,20 m, lărgimea tunicii este de 8,50 m. Anvergura între mâini este de 28 de metri. În soclu se află o capelă cu hramul Nossa Senhora Aparecida, unde pot intra 150 de persoane și unde sunt celebrate căsătorii și botezuri.Mulajul (modelul) din ghips, precum și sculptura a fost efectuată de sculptorul francez Paul Landowski.

Prin dimensiunile sale, acest monument este una dintre cele mai mari statui ale lui Isus Cristos din lume. În prezent există în Brazilia și Portugalia mai multe copii ale statuii Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro.

Materialul de construcție este compus din beton armat, acoperit cu un strat de mozaic. Monumentul este folosit de biserica catolică la diferite aniversări ca loc de pelerinaj.

Despre Gheorghe Leonida

Gheorghe Leonida s-a născut la Galați, în 1892 (1893 după alte surse). Provenind dintr-o familie influentă din clasa de mijloc, el a fost penultimul dintre cei 11 copii. Printre frații lui a fost și o pionieră a ingineriei feminine, Elisa Leonida Zamfirescu și, de asemenea, inginerul Dimitrie Leonida. Când tatăl său, un ofițer de carieră, a fost nevoit să părăsească orașul Galați, Gheorghe l-a urmat la București, unde a absolvit liceul apoi a continuat studiile la departamentul de sculptură a Conservatorului de Arte Frumoase. A debutat în 1915, la un salon național. După ce a luptat în Primul Război Mondial, Gheorghe Leonida și-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani.

În decursul activității sale a primit premii la Roma (pentru lucrarea Reveil) și Paris (pentru lucrarea Le Diable).

În 1925, s-a mutat la Paris, unde Paul Landowski tocmai primise contractul pentru realizarea statuii gigantice Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro. Gheorghe Leonida a fost angajat de către Landowski să sculpteze capul statuii. Lucrarea a început în 1926 și a fost finalizată în 1931.

Întors în România, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze. A murit în primăvara anului 1942, căzând de pe acoperișul casei familiei sale din București, în timp ce culegea flori de tei. Lucrările sale pot fi văzute la Castelul BranMuzeul Național de Artă și în alte muzee importante din București. (sursa: Wikipedia)

Viaţa Nemţeană

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.